Ανώτερα στελέχη της εταιρείας αθλητικών ειδών Puma ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν το χθεσινό επεισόδιο που σημειώθηκε στην Καμπότζη έξω από ένα εργοστάσιο που εφοδιάζει την εταιρεία, όπου ένας άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον των εργατών που απεργούσαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Puma.  Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε τρία εργοστάσια, ένα από τα οποία εφοδιάζει και την Puma, διαδήλωναν χθες Δευτέρα στην πόλη Μπάβετ, κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ, όταν ένας άγνωστος ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Licadho και Community Legal Education Center (CLEC).

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοι στα τρία αυτά εργοστάσια ζητούσαν αύξηση 10 δολαρίων στους μισθούς τους, ο οποίος ανέρχεται μόλις σε 61 δολάρια τον μήνα, επίδομα μετακίνησης και επίδομα σίτισης ύψους 50 σεντς.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ένοπλος άνδρας φορούσε στολή φρουρού ασφαλείας.

Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν επίσης σε σημερινή τους ότι μία από τους εργάτες που τραυματίστηκαν χθες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Πνομ Πενχ, ενώ χαρακτήρισαν το επεισόδιο «ξεκάθαρη υπόθεση απόπειρας δολοφονίας».

Η Puma ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ένα στέλεχος της εταιρείας θα επισκεφθεί τους τραυματίες, θα συναντηθεί με τα εργατικά συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πέρυσι η Puma είχε δεχθεί επικρίσεις έπειτα από δύο επεισόδια με μαζικές λιποθυμίες που είχαν σημειωθεί σε εργοστάσιό της στην Καμπότζη. Μία ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εργοστάσιο παραβίαζε μία σειρά διεθνών νόμων και κανονισμών, αλλά ακόμη και τους κανόνες της ίδιας της Puma.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ