current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση17:23

Ροϊτόβα: «Θύμα κακομεταχείρισης η Τιμοσένκο»

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο, υποφέρει από προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλονται στην κακομεταχείρισή της, δήλωσε σήμερα η Τσέχα Ευρωβουλευτής και γιατρός Ζουζάνα Ροϊτόβα σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Δημοσίευση 17:23’
αρθρο-newpost

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο, υποφέρει από προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλονται στην κακομεταχείρισή της, δήλωσε σήμερα η Τσέχα Ευρωβουλευτής και γιατρός Ζουζάνα Ροϊτόβα σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο, υποφέρει από προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλονται στην κακομεταχείρισή της, δήλωσε σήμερα η Τσέχα Ευρωβουλευτής και γιατρός Ζουζάνα Ροϊτόβα σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων CTK. «Της έχουν πάρει τα δεκανίκια της και έχουν σταματήσει τη χορήγηση της θεραπείας αναλγητικών», δήλωσε η Ροϊτόβα, η οποία μπόρεσε να δει στην Ουκρανία ιατρικό ιστορικό της Τιμοσένκο του Νοεμβρίου.

Η Τιμοσένκο, η οποία υποφέρει από πόνους στην πλάτη, «ήταν αναγκασμένη να υποστεί μακρές ανακρίσεις, πολλών ωρών. Έχει πραγματικά βασανιστεί και ταλαιπωρηθεί», πρόσθεσε.

Το ιατρικό ιστορικό του Νοεμβρίου «καταδεικνύει σαφώς ότι οι παθήσεις που διαπιστώθηκαν εκείνη την εποχή στην οσφυϊκή χώρα ήταν τόσο σοβαρές που έχρηζαν κατάλληλης θεραπείας, κυρίως ξεκούρασης στο κρεβάτι και μιας θεραπείας αναισθητικών», δήλωσε η Τσέχα ευρωβουλευτής.

Η Ροϊτόβα, η οποία έχει διατελέσει επίσης και υπουργός Υγείας της Τσεχίας, έφτασε την Κυριακή στην Ουκρανία για να συντάξει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας της Τιμοσένκο.

Οι ουκρανικές αρχές δεν επέτρεψαν ωστόσο στην Ροϊτόβα να επισκεφθεί την Τιμοσένκο.

«Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να την επισκεφθεί, με εξαίρεση την κόρη της και τον δικηγόρο της», δήλωσε η Ροϊτόβα, σύμφωνα με την οποία, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας «στερείται των θεμελιωδών δικαιωμάτων που όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έχει, ακόμη και στη φυλακή».

«Πραγματικά παίρνω πιο πολύ στα σοβαρά τώρα τους φόβους της οικογένειάς της, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να εκτέθηκε στην επίδραση τοξικών ουσιών, για να υποταχθεί στις πιέσεις του καθεστώτος», σημείωσε η ευρωβουλευτής.

Στο Κίεβο, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Βίκτορ Πσόνκα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Καναδοί και Γερμανοί γιατροί που πήγαν να εξετάσουν την Τιμοσένκο στη φυλακή δεν βρήκαν τίποτε το σοβαρό και κατέληξαν σε πορίσματα που συμπίπτουν με αυτά των Ουκρανών συναδέλφων τους.

Ένας δικηγόρος της Τιμοσένκο, ο Σέργκι Βλασένκο, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ξένοι γιατροί «διαπίστωσαν τη σοβαρή κατάσταση της υγείας της».

Η Τιμόσενκο, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η υπόθεσή της προκάλεσε κρίση ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ, η οποία κρίνει ότι η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα.

«Η Γιούλια δεν θα καταθέσει ποτέ αίτημα για να της δοθεί χάρη, είναι μια γυναίκα αποφασισμένη που δεν θα υποταχθεί ποτέ», κατέληξε η Ροϊτόβα στις δηλώσεις της προς το CTK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα