Τουλάχιστον επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Καμπούλ και την Τζαλαλαμπάντ, ως αντίδραση για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟΣτη συνοικία Σινουάρι της επαρχίας Παρουάν, βόρεια της Καμπούλ, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, δήλωσε η Ροσάνα Καλίντ, εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη.

«Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κυβερνείο και επιτέθηκαν στους αφγανούς αστυνομικούς με αληθινά πυρά», είπε η ίδια.

Οπως πρόσθεσε, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομίας. «Κατέστρεψαν ιδιωτικά οχήματα και οχήματα της αστυνομίας», είπε.

Ενας άλλος διαδηλωτής στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς, είπε η αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις πόρτες της (έτσι ώστε να μην μπορεί να μπει ή να βγει κανείς) και ανέστειλε όλα τα ταξίδια. «Να είστε όλοι ασφαλείς εκεί έξω» ανέφερε ο λογαριασμός της πρεσβείας στο Twitter. 

Ο Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζον Ρ.Άλεν εξέφρασε «την ειλικρινή συγγνώμη του» για οποιονδήποτε μπορεί να προσβλήθηκε από αυτές τις πράξεις και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα. 

Συγγνώμη ζήτησε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, ο οποίος τόνισε ότι «αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά με τον εντονότερο δυνατό τρόπο». 

Δύο ανώτεροι Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι κατασχέθηκε θρησκευτικό υλικό από κρατούμενους Ταλιμπάν, επειδή Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή μυστικών μηνυμάτων. 

Πέρυσι τον Απρίλιο τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν κατά της καύσης του Κορανίου στις ΗΠΑ.Πηγή: in.gr