Το θέμα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ και τα προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας για συνολική διαχείριση των διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο εξετάζονται σήμερα στις Βρυξέλλες στο νέο γύρο του διαλόγου Πρίστινας - Βελιγραδίου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβίας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε πριν από την έναρξη των σημερινών συνομιλιών ότι δεν αναμένει εύκολες διαπραγματεύσεις και δεν απέκλεισε τη συνέχισή τους και αύριο.

«Εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι για συμφωνία και συμβιβασμό, που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως και έως τώρα, θα κινηθούμε στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, του Συντάγματος της Σερβίας και των εθνικών συμφερόντων» τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Αναφερόμενος στο τεχνικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση των διοικητικών διελεύσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αν το πρωτόκολλο αυτό ακολουθήσει το πνεύμα των συμφωνιών, στις οποίες κατέληξαν οι δύο πλευρές τον περασμένο χρόνο.

«Η θέση μας είναι ότι οι διαβάσεις πρέπει να λειτουργούν, αλλά να μην έχουν στοιχεία κρατικών συνόρων» υπογράμμισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Σε ερώτηση για τις προοπτικές χορήγησης στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το Μάρτιο, ο κ. Στέφανοβιτς απάντησε:

«Τώρα αναμένεται η Δύση να αποδείξει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα γίνουν όμηροι κάποιου πολιτικού σχεδίου, ούτε και του σχεδίου της Πρίστινας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, όλοι θα χάσουν - και η Πρίστινα» σημείωσε.

Σχολιάζοντας την 24ωρη καθυστέρηση της αντιπροσωπείας της Πρίστινας να φθάσει στις Βρυξέλλες, ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι οι λόγοι ήταν τεχνικής φύσης.

Ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι εκμεταλλεύτηκε τη χθεσινή ημέρα στις Βρυξέλλες περιμένοντας την αντιπροσωπεία της Πρίστινας και είχε συνομιλίες με πολιτικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες και στο Βελιγράδι.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη σερβική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς» είπε ο κ. Στέφανοβιτς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ