current views are: 1

22 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση12:36

Η Νέα Ζηλανδία τιμά τα θύματα του φονικού σεισμού στο Κράιστσερτς

Τελετές στη μνήμη των 185 θυμάτων του ισχυρού σεισμού στο Κράιστσερτς, ο οποίος σημειώθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, πραγματοποιούν οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας. 

Δημοσίευση 12:36’
αρθρο-newpost

Τελετές στη μνήμη των 185 θυμάτων του ισχυρού σεισμού στο Κράιστσερτς, ο οποίος σημειώθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, πραγματοποιούν οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας. 

Τελετές στη μνήμη των 185 θυμάτων του ισχυρού σεισμού στο Κράιστσερτς, ο οποίος σημειώθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, πραγματοποιούν οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας.  Μία σεμνή και συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Νορθ Χάγκλεϊ Παρκ στο Κράιστσερτς, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Τηρήθηκαν, επίσης, δύο λεπτά σιγής στις 12:51 τοπική ώρα, ακριβώς την ώρα που είχε χτυπήσει ο Εγκέλαδος.

Στη διάρκεια της τελετής, η οποία περιελάμβανε ομιλίες και τραγούδια, διαβάστηκε συλλυπητήριο μήνυμα από τον πρίγκιπα Κάρολο της Βρετανίας.

Επίσης, προβλήθηκε και βίντεο, στο οποίο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ακόμα και εμείς που ήμασταν μακριά εκείνη την τρομερή ημέρα μοιραζόμαστε τη θλίψη σας και ξέρουμε ότι ήταν δύσκολα».

«Αλλά μέσα από τον αγώνα είδαμε τη δύναμη και την επιμονή των κατοίκων του Κράιστσερτς» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί τελετή στην πλατεία Λάτιμερ της πόλης για τις οικογένειες των θυμάτων. Παιδιά άφησαν ελεύθερες 185 πεταλούδες, στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, δήλωσε ότι ο σεισμός των 6,3 βαθμών «άλλαξε τα πάντα», αλλά τόνισε ότι δεν έπληξε το πνεύμα της πόλης.

Ο Τζον Κι δήλωσε ότι ο σεισμός της 22ας Φεβρουαρίου υπήρξε μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της Νέας Ζηλανδίας.

«Οι άνθρωποι ήταν τυλιγμένοι στις κουβέρτες, ακούγονταν σειρήνες, σκόνη και καπνός υπήρχαν στην ατμόσφαιρα» είπε, μιλώντας σε συγκεντρωμένους στην πλατεία, αναφερόμενος στις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι του Κράιστσερτς.

Ο σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Χιλιάδες σπίτια επλήγησαν ανεπανόρθωτα, ενώ κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς κατεδαφίστηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια.

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε σε πολύ μικρό εστιακό βάθος και σε εξίσου μικρή απόσταση από την πόλη και θεωρείται ο καταστροφικότερος στην ιστορία της χώρας, μετά τον σεισμό του 1931 όπου έχασαν τη ζωή τους 256 άνθρωποι.

Προσπάθειες ανοικοδόμησης

Πριν την «μαύρη επέτειο», ο δήμαρχος του Κράιστσερτς, Μπομπ Πάρκερ, δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης.

«Πρόκειται για τεράστιο έργο και συνεχίζει να είναι έτσι» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι έναν χρόνο μετά χιλιάδες σπίτια απομένουν να επιθεωρηθούν, ενώ τόνισε ότι αναπτύχθηκαν άλλες περιοχές της πόλης, με κριτήριο την ασφάλεια.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των θυμάτων ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κτηρίου όπου στεγαζόταν το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Πηγή: in.gr

 

σχετικα αρθρα