current views are: 1

22 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση15:39

Ισπανία: Η αστυνομία κατηγορείται για βιαιότητα στις μαθητικές διαδηλώσεις

Οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή τις περικοπές στον τομέα της παιδείας, οι οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ισπανικού κοινοβουλίου.

Δημοσίευση 15:39’
αρθρο-newpost

Οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή τις περικοπές στον τομέα της παιδείας, οι οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ισπανικού κοινοβουλίου.

Οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή τις περικοπές στον τομέα της παιδείας, οι οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ισπανικού κοινοβουλίου. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από ένα σχολείο στην περιοχή της Βαλένθιας, όπου οι μαθητές διαδήλωσαν για τις περικοπές στον εκπαιδευτικό τομέα. Την περασμένη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σε όλη την πόλη και οι μαθητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν. Περισσότεροι από 40, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, συνελήφθησαν.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατηγόρησαν την αστυνομία για βιαιότητες, υποστηρίζοντας ότι ξυλοκοπήθηκαν ακόμη και μικρά παιδιά. Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι προκλήθηκαν από τους διαδηλωτές. Ένας αστυνομικός διευθυντής προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν αποκάλεσε τους φοιτητές «εχθρούς».

Την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι στη Βαλένθια κατά της αστυνομικής βίας και διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση χωρίς υψηλό κόστος. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε «αφόρητη» την αστυνομική καταστολή ενώ η Πάουλα Σάντσεθ δε Λεόν, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βαλένθια, υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς χειρίστηκε η αστυνομία της διαδηλώσεις.

Το θέμα έφτασε σήμερα στη Βουλή, όπου ο υπουργός Παιδείας Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι υπερασπίζονται τις βίαιες και παράνομες κινητοποιήσεις. 

Οι περικοπές, πολλές από τις οποίες αφορούν τους τομείς της υγείας και της παιδείας, επικρίνονται ολοένα και περισσότερο στην Ισπανία με το σκεπτικό ότι η λιτότητα πνίγει την οικονομία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν επίσης ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα μειώσει την ανεργία, η οποία αγγίζει το 23%, αντιθέτως θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα