Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν δήλωσαν σήμερα ότι η κρίση στη Συρία πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, χωρίς ξένη επέμβαση, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο ιρανός ομόλογός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν με όπλα στους σύρους αντικαθεστωτικούς.

"Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν οι ίδιοι οι Σύροι να ξεπεράσουν την κρίση το συντομότερο δυνατό μέσω αποκλειστικά ειρηνικών μέσων, χωρίς ξένη επέμβαση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Μεντβέντεφ.

"Η συνομιλία αφορούσε κυρίως την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία", πρόσθετε η ανακοίνωση. "Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να σταματήσει η βία, να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χωρίς προϋποθέσεις".

"Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι είναι σημαντικό αυτή η χώρα να συνεχίσει στο δρόμο των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων σε μία ειρηνική ατμόσφαιρα και προς όφελος όλων των Σύρων", επεσήμανε το Κρεμλίνο.

"Οι δύο ηγέτες είναι πεπεισμένοι ότι ο σημαντικότερος στόχος σήμερα, περιλαμβανομένης της εργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και πρώτα απ' όλα του ΟΗΕ, είναι να εμποδίσουμε να ξεσπάσει στη χώρα εμφύλιος πόλεμος ο οποίος μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

"Είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να κινητοποιηθούν όλοι όσοι επιθυμούν το τέλος της αιματοχυσίας και της αντιπαράθεσης, την επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία", καταλήγει η ρωσική προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ