Μία γαλλίδα δημοσιογράφος που τραυματίστηκε σήμερα από το βομβαρδισμό στην συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς στη Συρία, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο δημοσιογράφοι, κινδυνεύει να πεθάνει από αιμορραγία αν δεν τύχει επείγουσας ιατρικής φροντίδας, δήλωσαν σήμερα ακτιβιστές. Η Εντίθ Μπουβιέ, ανεξάρτητη δημοσιογράφος η οποία εισήλθε λαθραία στη Συρία για να στέλνει ανταποκρίσεις στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», έχει τραυματιστεί σοβαρά στο ισχίο και τον μηρό.

Ακτιβιστές δήλωσαν ότι η 31χρονη Μπουβιέ λαμβάνει θεραπεία σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που δεν είναι καλά εξοπλισμένο στην πολιορκημένη περιοχή Μπάμπα Αμρ της Χομς, η οποία βομβαρδίζεται από τον στρατό για σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος να πεθάνει από αιμορραγία αν δεν τύχει επείγουσας ιατρικής φροντίδας», δήλωσε μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης ακτιβιστών Avaaz, η οποία συνεργάζεται με τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές στη Συρία.

«Προσπαθούμε απελπισμένα να την βγάλουμε έξω από την συνοικία, κάνοντας ο,τιδήποτε μπορούμε σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες», προσέθεσε.

Η Μπουβιέ έμενε στο ίδιο σπίτι στην Μπάμπα Αμρ μαζί με πέντε δημοσιογράφους, οι δύο εκ των οποίων σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από βομβαρδισμό. Νεκρή είναι η Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν, 56 ετών, που εργαζόταν για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, 28 ετών.

Βίντεο που δημοσιοποίησαν οι ακτιβιστές δείχνει την Μπουβιέ σαστισμένη, να κείτεται σκεπασμένη με μία κουβέρτα, το ένα πόδι της να είναι τυλιγμένο με γάζες και οι γιατροί να λένε ότι χρειάζεται εκτάκτως μετάγγιση αίματος.

Στο βίντεο παρουσιάζεται επίσης ένας άλλος τραυματισμένος δημοσιογράφος, που κατονομάζεται ως ο Αμερικανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος Πολ Κονρόι.

«Υπάρχουν και πολλοί τραυματισμένοι πολίτες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Αυτό είναι απλώς ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχει το βασικό εξοπλισμό και εμείς δεν έχουμε αυτά που χρειάζονται για τη νοσηλεία τους», δήλωσε ο ακτιβιστής Μαχμούντ, ο οποίος είπε ότι βοήθησε στην μεταφορά των δημοσιογράφων στην αυτοσχέδια κλινική.

Η Γαλλία αξίωσε από τη Συρία να προσφέρει άμεσα πρόσβαση στους δημοσιογράφους που έχουν τραυματιστεί. «Ζητώ από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της σε ανθρωπιστικό επίπεδο», δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ σε ανακοίνωσή του. 

«Ζητήσαμε από την πρεσβεία μας στη Δαμασκό να ζητήσει από τις συριακές αρχές να δημιουργήσουν μία ασφαλή δίοδο με ιατρική βοήθεια για να προσφερθεί στα θύματα η υποστήριξη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού», προσθέτει.
TAGS