Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την αποτυχία της αποστολής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Ιράν, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της άρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας να συμμορφωθεί προς τις "διεθνείς υποχρεώσεις" της. "Λυπούμαστε για την αποτυχία του Ιράν να καταλήξει σε συμφωνία με την ΙΑΕΑ" για την επιθεώρηση ορισμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, Τζέι Κάρνεϊ.

"Πρόκειται για μια νέα επίδειξη της άρνησης του Ιράν να σεβαστεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις", πρόσθεσε ο Κάρνεϊ κατά τη καθημερινή του συνέντευξη τύπου.

Αυτή η εξέλιξη "φαίνεται να δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους" σε ό,τι αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό τους πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η ΙΑΕΑ διαπίστωσε την Τρίτη την αποτυχία της τελευταίας της αποστολής στην Τεχεράνη, καθώς ήλπιζε να άρει τις αμφιβολίες ως προς τους στόχους του Ιράν στα πυρηνικά θέματα.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που καταδικάστηκε το 2006 από έξι ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τέσσερα από τα οποία συνοδεύονταν από κυρώσεις, υποκρύπτει στρατιωτικούς στόχους, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS