Η πολυετής οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους νεότερους αμερικανούς καθώς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, επιπλέον 1,6 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε πολύ φτωχές γειτονιές, σε σχέση με το 2010 που σχεδόν οκτώ εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε τέτοιες συνοικίες. Το 2000, 6,3 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας στις ΗΠΑ, διαπιστώνει έκθεση του ιδρύματος Annie E. Casey.

Η αύξηση της τάξης του 25% αντιστρέφει την τάση που επικρατούσε πριν από μια δεκαετία και έδειχνε ότι λιγότερα παιδιά ζούσαν σε κοινότητες με υψηλά ποσοστά φτώχειας, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Οπως έδειξε η έρευνα, τα τρία τέταρτα αυτών των παιδιών ζουν σε αυτές τις περιοχές παρότι τουλάχιστον ο ένας γονέας τους εργάζεται.

Τα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζουν το πλήγμα που δέχτηκε η αμερικανική οικονομία στη διάρκεια και μετά την ύφεση, την περίοδο 2007-2009, παρότι οι παρούσες ενδείξεις κάνουν λόγο για σταθερή ανάκαμψη.

Η αγορά εργασίας στη χώρα έχει βελτιωθεί, ο αριθμός των πωλήσεων σπιτιών έχει αυξηθεί και τα πρόσφατα κέρδη στη Γουόλ Στριτ έχουν προκαλέσει αισιοδοξία στους επενδυτές.


«Η ύφεση έχει καθυστερήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του '90 όταν μειώθηκε η φτώχεια», εξηγεί ο Ρόμπερτ Σάμπσον, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής του Προγράμματος Κοινωνικών Επιστημών στο Radcliffe Institute for Advanced Study.


Η Λόρα Σπιρ, αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα μεταρρυθμίσεων της πολιτικής και δεδομένων του ινστιτούτου, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της άμεσης επιρροής που έχει η φτώχεια στην ενήλικη ζωή των σημερινών παιδιών και στη μετέπειτα επιτυχία τους.

«Οι οικογένειές τους δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όπως η στέγαση, η πρόσβαση στην ασφάλεια υγείας και η καλή ποιότητα ιατρικής φροντίδας. Τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία τα οποία βρίσκονται σε κοινότητες με χαμηλό εισόδημα...τείνουν να έχουν προβλήματα στο σχολείο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», λέει η Σπιρ.


Το ίδρυμα, το οποίο ασχολείται με τα παιδιά και τα οικογενειακά θέματα, συγκέντρωσαν τα στοιχεία από την Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία για το έτος 2010, το τελευταίο διαθέσιμο.

Η μελέτη χαρακτηρίζει κοινότητες μεγάλης φτώχειας τις περιοχές εκείνες όπου το 30% του πληθυσμού και πλέον ζει σε συνθήκες φτώχειας, δηλαδή σύμφωνα με τον ορισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το 2010 τριμελείς ή τετραμελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 22.314 δολαρίων.

Οι πολιτείες με υψηλότερα ποσοστά παιδιών που ζουν σε φτωχές περιοχές είναι: Μισισίπι, Νέο Μεξικό, Λουϊζιάνα, Τέξας και Αριζόνα. Από τις 50 μεγαλύτερες πόλεις στις ΗΠΑ, εκείνες όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι οι: Ντιτρόιτ, Κλίβελαντ, Μαϊάμι, Μιλγουόκι, Φρέσνο και Ατλάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ