Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μεταβαίνει αιφνιδιαστικά το απόγευμα στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και Βουκ Γέρεμιτς. Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με τους Σέρβους αξιωματούχους θα είναι η ενδεχόμενη πρόοδος στην πορεία προσέγγισης Σερβίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, Μίχαελ Σπιντελέγκερ, Τζούλιο Τέρτσι και Αλέν Ζιπέ ζήτησαν με επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, επειδή εκτιμούν ότι εκπλήρωσε όλους τους όρους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να εκφράσει αισιοδοξία όσον αφορά στη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι έως την τελευταία στιγμή θα αγωνιστεί για να εκπληρωθούν οι δύο στρατηγικοί στόχοι το Κόσοβο και η ΕΕ.

Ο κ. Τάντιτς είπε ότι στις χθεσινές συνομιλίες των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου - Πρίστινας στο θέμα της περιφερειακής εκπροσώπησης του Κοσόβου η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών μεγάλωσε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι «είναι αδιανόητο το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ να εξαρτάται από την Πρίστινα, η οποία όχι μόνο δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ούτε κράτος με την κλασική παραδοσιακή πολιτική έννοια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ