Οι συνοικίες της Χομς δέχονται σφοδρό βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η συνοικία Μπάμπα Αμρ συγκλονίσθηκε από "τρομακτικές" εκρήξεις σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ακτιβιστές που απηύθυναν σήμερα "μία ύστατη κραυγή απελπισίας". "Απευθύνουμε ύστατη κραυγή απελπισίας. Οι άνθρωποι, αν δεν σκοτωθούν από τους βομβαρδισμούς, θα πεθάνουν από πείνα και δίψα", δήλωσε από τη Χομς ο Ομάρ Σάκερ. "Οι εκρήξεις συγκλονίζουν ολόκληρη τη Χομς. Ο θεός να μας λυπηθεί", δήλωσε από την πόλη ο Αμπντάλα αλ-Χάντι "Η Μπάμπα Αμρ, καθώς και τμήμα της Ινσάατ βομβαρδίζονται από τις 7 το πρωί και βλήματα όλμου έπεσαν στη Χαλντιγέ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ραμί Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ακούμε φοβερές εκρήξεις, τρομακτικές", δήλωσε ο Αμπντάλα αλ Χάντι, ακτιβιστής της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης. "Όσο αυξάνεται η διεθνής καταδίκη, τόσο ενισχύονται οι βομβαρδισμοί...Σήμερα δεν κατορθώνουμε να έλθουμε σε επαφή με ακτιβιστές, ούτε μέσω Skype, ούτε μέσω Thuraya", διευκρίνισε ο σύρος ακτιβιστής.

"Σήμερα συγκεντρώνουμε πληροφορίες εκτός των συνοικιών που βομβαρδίζονται, οι επικοινωνίες είναι τελείως κομμένες στο εσωτερικό", δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η σημερινή είναι η 20η ημέρα βομβαρδισμών της Χομς. Χθες δύο δυτικοί δημοσιογράφοι, η Μαρί Κόλβιν, ανταποκρίτρια των Sunday Times και ο Ρεμί Οσλίκ, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου IP3 Press σκοτώθηκαν στη Χομς κατά τον βομβαρδισμό του κτιρίου όπου διέμεναν και είχε μετατραπεί σε κέντρο Τύπου.

"Είμαστε βέβαιοι ότι το κέντρο Τύπου ήταν ο στόχος του βομβαρδισμού, διότι έπεσαν 11 οβίδες επάνω και γύρω από το κτίριο. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πρέπει να έπιασαν κάποιο σήμα μετάδοσης", σύμφωνα με τον Χάντι Αμπντάλα, ο οποίος δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "αναγνωριστικά αεροπλάνα πετούν συνέχεια επάνω από τη Χομς και πιθανότατα έπιασαν σήματα δορυφορικής μετάδοσης", πριν βομβαρδισθεί το κτίριο. Κανείς από τους σύρους ακτιβιστές με τους οποίους έγινε σήμερα δυνατή η επαφή δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι σοροί των δύο δημοσιογράφων. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν έγινε δυνατή η μεταφορά των δυτικών δημοσιογράφων που τραυματίσθηκαν χθες στη Χομς και των σορών των δύο νεκρών.

Ο βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι, η γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο φωτορεπόρτερ Ουίλιαμ Ντάνιελς τραυματίσθηκαν κατά το χθεσινό βομβαρδισμό.

Εκπρόσωπος της εφημερίδας Le Figaro δήλωσε ότι η δημοσιογράφος έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα και ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσπαθούσαν το πρωί να αποκαταστήσουν επαφή με τη Χομς.

Το καθεστώς της Συρίας απέρριψε κάθε ευθύνη για τον θάνατο των δύο δημοσιογράφων κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Χομς, ανακοινώνοντας ότι "εισήλθαν με δική τους ευθύνη στο συριακό αυτό έδαφος".

Η διεθνής κοινότητα επιζητεί τρόπους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός ώστε να μεταφερθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς την πόλη, και κυρίως προς τη συνοικία Μπάμπα Αμρ, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS