Η Ρωσία και η Κίνα επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία και κάλεσαν εκ νέου σε διάλογο τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυξάνει την πίεση η Ευρωπαϊκή Ένωση και ετοιμάζεται για επιβολή νέων κυρώσεων. Δεν «βλέπει» ανατροπή του Ασάντ το Ιράν. Ρωσία και Κίνα αντιτίθενται στην εξωτερική επέμβαση στη Συρία και στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιεσί «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους θέση που προϋποθέτει (...) την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και (...) αποκλείει οποιαδήποτε επέμβαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο.

Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκαναν επίσης εκ νέου έκκληση να «τερματιστεί άμεσα οποιαδήποτε μορφή βίας στη Συρία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το βέτο που είχαν ασκήσει οι δύο χώρες στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε τη βίαιη καταστολή στη Συρία είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις από αραβικές και δυτικές χώρες, ενώ χαρακτηρίστηκε «άδεια για δολοφονίες» από τη συριακή αντιπολίτευση.


Νέες κυρώσεις θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε επτά υπουργούς της συριακής κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να αυξήσουν την πίεση στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ώστε να σταματήσει τη βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησής του, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν σε συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα να επιβάλουν απαγόρευση ταξιδίων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σύρων αξιωματούχων, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Η κίνηση αυτή θα γίνει σε συνδυασμό με την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της συριακής κεντρικής τράπεζας, την απαγόρευση εμπορίου πολύτιμων μετάλλων με τους κρατικούς θεσμούς και την απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από τη Συρία, επεσήμανε ο αξιωματούχος. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να ισχύσουν από την επόμενη Τρίτη.

«Όλα αυτά θα υιοθετηθούν επισήμως τη Δευτέρα», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα νέα μέτρα προστίθενται στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο συριακό πετρέλαιο και εναντίον περισσότερων από 100 προσώπων, μεταξύ αυτών και ο Άσαντ.

Εξάλλου τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και να ενισχύσουν τις επαφές τους με την αντιπολίτευση.


Δεν «βλέπει» ανατροπή του Ασάντ το Ιράν

Στο μεταξύ ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί διπλωματικός σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν δήλωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν θα ανατραπεί» παρά τις προβλέψεις των Δυτικών και την υποστήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί και ο αραβικός κόσμος στην εξέγερση στη Συρία.

«Οι προσπάθειες να ανατραπεί η συριακή κυβέρνηση δεν θα επιτύχουν και η γραμμή του μετώπου (Συρία, Ιράν, Χεζμπολάχ) απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς δεν θα εξαλειφθεί», σημείωσε ο Βελαγιατί, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, στο πρακτορείο Fars.

Πολλοί δυτικοί και άραβες ηγέτες έχουν επαναλάβει τους τελευταίους μήνες ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος είναι αναπόφευκτη με δεδομένο το εύρος της εξέγερσης.

«Με τη βοήθεια των Αράβων (...) οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρό τους το πιο αδύνομο σημείο του άξονα της αντίστασης (στο Ισραήλ) ξεχνώντας ότι το Ιράν, το Ιράκ και η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ένθερμα τη Συρία», υπογράμμισε ο Βελαγιατί.

Η Τεχεράνη «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση και να αντιτίθεται σε αυτούς που δρουν εναντίον της», κατάληξε.