Η υπηρεσία του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (Ocha) ανακοίνωσε σήμερα ότι 126.400 άνθρωποι (εκτοπισμένοι και πρόσφυγες) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τα μέσα Ιανουαρίου στο βόρειο Μάλι, για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό της χώρας και τους αντάρτες τουαρέγκ. Στην ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης, η Ocha τονίζει ότι από τις 17 Ιανουαρίου «συνεχίζονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού» και υπολογίζει σε 61.400 τους εκτοπισμένους εντός του Μάλι και σε 65.000 τους πρόσφυγες στη Μαυριτανία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Νίγηρα και την Αλγερία.

«Εξάλλου, τουλάχιστον 7.563 Νιγηριανοί που ζουν στο Μάλι επέστρεψαν στο Νίγηρα στις 20 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε η Ocha σύμφωνα με την οποία οι χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες, αλλά και διάφοροι οργανισμοί, έχουν αρχίσει να προσφέρουν βοήθεια σε τρόφιμα, νερό, αλλά επίσης στέγη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Ωστόσο, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Οι πρόσφυγες φθάνουν συχνά σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τη διατροφική κρίση, στο Σάχελ, λόγω της ξηρασίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ocha.

Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες τουαρέγκ του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ (MNLA) αρνήθηκαν σήμερα ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Αλ-Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν «τίποτα κοινό με την τρομοκρατική αυτή οργάνωση».

Οι αντάρτες του MNLA βοηθούμενοι από άλλους αντάρτες τουαρέγκ έχουν εξαπολύσει από τις 17 Ιανουαρίου μεγάλη επίθεση στο βόρειο τμήμα του Μάλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ