Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει την έκθεση που παρήγγειλε για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος το 2004, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τραικόφσκι. Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδα τοπικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων περιέχει αρκετά νέα στοιχεία αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε μόνο ότι θα εξετάσει την έκθεση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία, τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από το γενικό εισαγγελέα της χώρας

Συνολικά εννέα άτομα που επέβαιναν στο κυβερνητικό αεροπλάνο της ΠΓΔΜ- ο Μπόρις Τραικόφσκι, έξι συνεργάτες του και τα δύο μέλη του πληρώματος- σκοτώθηκαν το Φεβρουάριο του 2004, όταν το αεροπλάνο συνετρίβη μέσα σε πυκνή ομίχλη, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Μόσταρ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, όπου μετέβαινε ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ προκειμένου να μετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα των βοσνιακών αρχών και της δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε από εσφαλμένους χειρισμούς του πληρώματος κατά την προετοιμασία της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Μόσταρ.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη των οικογενειών των θυμάτων έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το πόρισμα, ενώ και ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του εκλιπόντος προέδρου της ΠΓΔΜ και είχε συντάξει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει υποστηρίξει ότι το δυστύχημα οφείλεται σε δολιοφθορά και ότι στην ουσία ο Μπόρις Τραικόφσκι δολοφονήθηκε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ