«Υπάρχουν 13.659 τηλέφωνα (payphones) στα πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πάνω από 17 εκατομμύρια κινητά. Είναι το δημόσιο τηλέφωνο αναχρονισμός ή ευκαιρία..» λέει ο John Locke, αρχιτέκτονας στη Νέα Υόρκη. Ο Locke δουλεύει  μαζί με μία ομάδα σε μια καμπάνια μετατρέποντας τηλεφωνικούς θαλάμους  σε μίνι δανειστικές βιβλιοθήκες, κατασκευασμένες από κόντρα πλακέ. Τα ράφια κατασκευάζονται εύκολα και τοποθετούνται με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζονται άλλα εξαρτήματα και το τηλέφωνο μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Το φαινόμενο της αχρήστευσης των τηλεφωνικών θαλάμων και των καρτοτηλεφώνων απασχολούσε τον Locke, περιγράφοντάς τα ως «νεκρή τεχνολογία που σαπίζει στα όρια της απαρχαίωσης». Με την έλευση των κινητών τηλεφώνων και τον πρόσφατο καταιγισμό των smartphones, τα καρτοτηλέφωνα είναι πια μνημεία μιας εποχής που έχει παρέλθει, άχρηστα και αχρησιμοποίητα.

Ο Locke προσπάθησε να βρει έναν τρόπο για να επαναχρησιμοποιηθούν ως μια νέα μορφή κοινού χώρου, ως σημείο ανταλλαγής άλλου είδους πληροφορίας μεταξύ γειτόνων.


Πηγή: lifo.gr