Οι αμερικανοί γερουσιαστές Πάτρικ Λίχι και Ρίτσαρντ Σέλμπι συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις της Αβάνας με την Ουάσινγκτον. «Μιλήσαμε για δύο ώρες για διάφορα θέματα και για τις πιθανότητες βελτίωσης των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ», εξήγησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Λίχι.

Ο Κάστρο και οι δύο γερουσιαστές αναφέρθηκαν επίσης στην υπόθεση του Αμερικανού Άλαν Γκρος ο οποίος τον Μάρτιο του 2011 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία, αλλά και για τους πέντε Κουβανούς πράκτορες που κρατούνται από το 1998 στις ΗΠΑ.

Η ποινή του Γκρος επικυρώθηκε από το εφετείο και πλέον η μοναδική ελπίδα του να αποφυλακιστεί είναι να του δοθεί χάρη από τον πρόεδρο της χώρας. Ο Ραούλ Κάστρο ωστόσο δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει κάτι τέτοιο, εξήγησε ο Λίχι, διαβεβαιώνοντας ότι ο Γκρος «δεν είναι κατάσκοπος».

Αντιθέτως, ο Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε επί μακρόν στην υπόθεση των πέντε φυλακισμένων Κουβανών που στην Αβάνα χαρακτηρίζονται «ήρωες του αντιτρομοκρατικού αγώνα». Ο Λίχι του απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα αυτό.

Η κουβανική εφημερίδα Γκράνμα σε σύντομο δημοσίευμά της ανέφερε μόνο ότι ο πρόεδρος συζήτησε «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» με τους δύο Αμερικανούς γερουσιαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ