current views are: 2

24 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση20:21

Συρία: Επιχείρηση απομάκρυνσης τραυματισμένων γυναικών και παιδιών από την πόλη Χομς

Την απομάκρυνση τραυματισμένων γυναικών και παιδιών από την πόλη Χομς της Συρίας, που βομβαρδίζεται εδώ και 20 ημέρες από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Δημοσίευση 20:21’
αρθρο-newpost

Την απομάκρυνση τραυματισμένων γυναικών και παιδιών από την πόλη Χομς της Συρίας, που βομβαρδίζεται εδώ και 20 ημέρες από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Την απομάκρυνση τραυματισμένων γυναικών και παιδιών από την πόλη Χομς της Συρίας, που βομβαρδίζεται εδώ και 20 ημέρες από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός. Εκτιμάται ότι σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 94 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, την Παρασκευή τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις πόλεις Χομς και Ιντλίμπ, από επιθέσεις του πυροβολικού των συριακών δυνάμεων.

Τους 11 μήνες που διαρκεί η εξέγερση, οι νεκροί ξεπερνούν τους 7.000.

Εκκλήσεις για βοήθεια έκαναν στα διεθνή ΜΜΕ δύο ξένοι δημοσιογράφοι. Η γαλλίδα Εντίτ Μπουβιέ, που φέρει συντριπτικό κάταγμα στο πόδι και χρειάζεται άμεση επέμβαση και ο βρετανός Πολ Κόνροϊ, ο οποίος φέρει λιγότερο σοβαρά τραύματα. Όπως τονίζει η κα. Μπουβιέ στο βίντεο, δεν υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

Διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας»

Στο μεταξύ, η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιείται στην Τύνιδα ετοιμάζεται να απευθύνει προς τη Δαμασκό τελεσίγραφο για κατάπαυση του πυρός. Στη διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι από 70 χώρες και μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα. Από τη διάσκεψη αποχώρησε και η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, διαμαρτυρόμενη για «αδράνεια» κατά τη σύνοδο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα και ο τούρκος ομόλογός του δήλωσε ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένα ευρύτερο εμπάργκο όπλων.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η διάσκεψη θα ζητήσει την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού και τόνισε ότι η ανάπτυξη μίας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα θα πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εκκλήσεις για τερματισμό της αιματοχυσίας κάνουν και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Philippe Bolopion, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε τα εξής: «Οι Φίλοι της Συρίας που συναντώνται στην Τυνησία πρέπει να σφίξουν τις κυρώσεις, να ζητήσουν τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, που μέχρι τώρα έχουν μπλοκάρει κάθε σημαντική διεθνή πίεση προς το Συριακό καθεστώς. Ο χρόνος τελειώνει, κόσμος σκοτώνεται σε μαζική κλίμακα καθημερινά και ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις αντιδράσεις του».

Πηγή: skai.gr


σχετικα αρθρα