Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι απηύθυνε έκκληση σήμερα από την τηλεόραση, για ηρεμία, ύστερα από έξι ημέρες ταραχών που προκλήθηκαν με αφορμή τη βεβήλωση αντιτύπων του Κορανίου σε αμερικανική βάση, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι και περίπου 200 τραυματίσθηκαν.   Η τηλεοπτική παρέμβαση του Καρζάι, ο οποίος έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για ηρεμία από τότε που άρχισαν οι ταραχές, γίνεται μια ημέρα μετά το θάνατο δυο αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο υπουργείο Εσωτερικών.    

Την ευθύνη ανέλαβαν οι ταλιμπάν, οι οποίοι συνέδεσαν το επεισόδιο αυτό με τη βεβήλωση του Κορανίου.  
   
Ο αφγανός πρόεδρος καταδίκασε την καύση των αντιτύπων του Κορανίου, υπογραμμίζοντας ότι σέβεται τα συναισθήματα του λαού "αλλά ότι τώρα είναι η ώρα για ηρεμία και ειρήνη".  

"Δυστυχώς κατά τις διαδηλώσεις προκλήθηκαν θύματα. Εικοσιεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίσθηκαν. Ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές", τόνισε ο αφγανός πρόεδρος.  

Ο Καρζάι υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι για την καύση των αντιτύπων του Κορανίου "θα τιμωρηθούν" και πρόσθεσε ότι "παρακολουθεί από κοντά" την υπόθεση.  

Ο αφγανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των δυο αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων.  
"Ποιός είναι ο δράστης, εάν είναι Αφγανός ή ξένος δεν γνωρίζουμε ακόμα", τόνισε.  

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, ένας αστυνομικός των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου είναι ο βασικός ύποπτος και διαφεύγει της σύλληψης.  
   
Την ευθύνη για το θάνατο των δυο Αμερικανών ανέλαβαν οι ταλιμπάν.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ