Ενώ όλοι εκτιμούν ότι η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ θα κερδίσει άνετα την αυριανή αναμέτρηση με αντίπαλο της τον Κέβιν Ραντ και θα συγκεντρώσει περίπου 70 από τις 103 ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, οι σφυγμομετρήσεις που διεξήχθηκαν τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων προτιμά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών για πρωθυπουργό της χώρας.
Διαφορετική, βέβαια, άποψη έχει η πλειοψηφία των βουλευτών, που γνωρίζουν καλύτερα τον Ραντ και δεν θέλουν με καμία δύναμη να επιστρέψει στην πρωθυπουργία και ηγεσία του κόμματος.

Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς προτιμούν, όπως ισχυρίζονται, να διακινδυνεύσουν να μην επανεκλεγούν στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές παρά να δουν τον Ραντ στην πρωθυπουργία.

Αν και στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας οι αναμετρήσεις μεταξύ των δελφίνων για την αρχηγία των δύο μεγάλων κομμάτων είναι συχνές, ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε δημιουργηθεί τέτοια οξύτητα και ένταση.

Η ψηφοφορία που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας για τη ανάδειξη του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας, αναμένεται να βάλει τέρμα σε μια μακροχρόνια (και υπόγεια) αντιπαράθεση που άρχισε τον Ιούνιο του 2010 με την αντικατάσταση του τότε πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, από τη σημερινή πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Κέβιν Ραντ και σημαντικός αριθμός υποστηρικτών του δεν ξέχασαν ποτέ τι συνέβη πριν δύο χρόνια και περίμεναν την ώρα να πάρουν την εκδίκησή τους.
Και η ώρα αυτή έφτασε την περασμένη Τετάρτη όταν ο Κέβιν Ραντ, αν και βρισκόταν στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας, την οποία και έχασε «πραξικοπηματικά», αν πιστέψουμε τους ισχυρισμούς του ίδιου και των υποστηρικτών του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κλίμα στο Εργατικό Κόμμα και την κυβέρνηση ήταν βαρύ και όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές προέβλεπαν ότι η ώρα της αναμέτρησης για την ηγεσία πλησιάζει.

Παρ' όλες τις ενδείξεις, όμως, κανείς δεν περίμενε ότι η αναμέτρηση θα έπαιρνε το δραματικό χαρακτήρα που πήρε και η αντιπαράθεση των υποψηφίων για την ηγεσία (και πρωθυπουργία) θα διεξαγόταν κάτω από τέτοια οξύτητα και ένταση.

Τον τόνο στο κλίμα που δημιουργήθηκε έδωσε στις αρχές της περασμένης βδομάδας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σάιμον Κριν, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να πάψει να υπονομεύει την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, προτείνοντάς του ή να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία ή να το «βουλώσει» και να καθίσει στα αυγά του.
Η δήλωση Κριν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην παράταξη του Κέβιν Ραντ, η οποία και θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι προετοιμαζόταν για την αναμέτρηση.

Εκείνο, όμως, που κανείς από τους πολιτικούς παρατηρητές και τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είχε προβλέψει, ήταν η οξύτητα της αντιπαράθεσης, η οποία και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Το «χορό» άρχισε ο Θησαυροφύλακας και υπαρχηγός της κυβέρνησης Γουέιν Σουάν, ο οποίος και χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «χαοτικό και μη συνεργάσιμο άτομο».

Στη συνέχεια ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις και προσωπικοί χαρακτηρισμοί και από τις δύο πλευρές, με μια σειρά υπουργών και βουλευτών του κόμματος να παίρνουν εκατέρωθεν θέσεις και να επιτίθενται στους «αντιπάλους» τους.

Η κοινή γνώμη έμεινε με άναυδη με τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτούνται πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν να συνεργάζονται στην ίδια κυβέρνηση.
Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν τον Κέβιν Ραντ εγωκεντρικό, αρχομανή και πεισματάρη άνθρωπο, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πρωθυπουργία και τίποτε άλλο πέρα αυτού.

Κατά της Γκίλαρντ χρεώνουν την «πραξικοπηματική» και καλά οργανωμένη ανατροπή του πρώην πρωθυπουργό τον Ιούνιο του 2010.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Μεταφορών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, 'Ανθονι Αλμπανίζι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του Ραντ για να «διορθωθεί» όπως είπε το λάθος που έγινε με την ανατροπή του.

Τον ίδιο καιρό, ο υπουργός Μεταφορών έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της πρωθυπουργού, Γκίλαρντ, η οποία, όμως, δεν την αποδέχθηκε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος χωρίς να την εκπροσωπεί ο Αλμπανίζι.πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ