Ούτε σήμερα θα καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την βομβαρδιζόμενη συριακή πόλη Χομς αλλά πιθανότατα θα γίνει αύριο Δευτέρα, σύμωνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δαμασκό Σάλεχ Νταμπάκεχ. «Η εκκένωση δεν θα γίνει σήμερα επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να στείλουμε ασθενοφόρα μέσα στη νύχτα από τη Δαμασκό στη Χομς για να αναζητήσουν τραυματίες. Θα πρέπει να το κάνουμε αύριο, Δευτέρα» ανέφερε.

Παρ' όλο που ορισμένες πηγές ανέφεραν πως δεν υπήρχε συμφωνία με τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις για να απομακρυνθούν οι τραυματίες, δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος αλλά «είναι πολύ αργά» για να προχωρήσει η επιχείρηση, αφού έχει ήδη πέσει η νύχτα.

Μεταξύ των τραυματιών που αναμένουν τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού είναι και δύο δυτικοί δημοσιογράφοι. Ο διεθνής οργανισμός θα παραλάβει επίσης τις σορούς της Αμερικανίδας δημοσιογράφου και του Γάλλου φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκαν στο προάστιο Μπάμπα Αμρ την περασμένη Τετάρτη.

Μία ξένη δημοσιογράφος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει το Σάββατο ότι δύο φορές τα ασθενοφόρα του συριακού Ερυθρού Σταυρού έφτασαν στο Μπάμπα Αμρ αλλά τους απαγόρευσαν την πρόσβαση ορισμένα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στον οποίο έχουν ενταχθεί λιποτάκτες του τακτικού στρατού. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατηγόρησε το καθεστώς ότι συνέλαβε εννέα τραυματίες που απομακρύνθηκαν την Παρασκευή από τη Χομς αλλά ο Ερυθρός Σταυρός μετά από έρευνα που έκανε, διαβεβαίωσε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS