Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί η παραγωγή οπίου στην ασιατική ήπειρο με την ανάπτυξη της καλλιέργειας παπαρούνας και της αποχώρησης των διεθνών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να θεωρούνται οι κυριότερες αιτίες.  Σύμφωνα με το Διεθνές Πρόγραμμα Ελέγχου Ναρκωτικών (OICS) του ΟΗΕ σε ετήσια έκθεση του αναμένει νέα αύξηση της παραγωγής του οπίου μετά το 2011.

Ο πρόεδρος της υπηρεσίας Χάμιντ Γοζ εκτιμά ότι οι αιτίες της αύξησης αυτής είναι ένας συνδυασμός της «ανάπτυξης της καλλιέργειας παπαρούνων στις επαρχίες του Αφγανιστάν», η οποία οφείλεται στην «σημαντική αύξηση της τιμής του οπίου προς τους παραγωγούς και ευνοείται από την αποχώρηση της Isaf από το Αφγανιστάν».

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ευρώπη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς οπιοειδών με αυξητικές τάσεις, αποτελώντας και τη  δεύτερη αγορά κοκαϊνης στον κόσμο, ενώ η Αμερική αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών.

Σχετικά με τα είδη ναρκωτικών, η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η καλλιέργεια κάναβης θα αυξηθεί, η ηρωίνη είναι το ναρκωτικό συνδεέται περισσότερο από κάθε άλλο με την εμφάνιση ασθενειών και το θάνατο.