Υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και άλλα βασικά αγαθά στερούνται τα παιδιά, κυρίως λόγω της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).    Σήμερα, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε πόλεις. Όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι το 2050, ο αστικός πληθυσμός θα ξεπεράσει τα δύο τρίτα των εννέα δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη.   

Όπως σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ, τα εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε φτωχές γειτονιές θα αποτελέσουν μελλοντικά την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, η οποία θα στερείται τα βασικά αγαθά.   

Τα παιδιά που γεννιούνται σε πόλεις είναι υπεύθυνα για την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 60%, αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο το 2012: Τα Παιδιά σε έναν Αστικό Κόσμο». 
 
Το πρόβλημα είναι πως, ενώ στις πόλεις υπάρχουν πολλά σχολεία και υπηρεσίες, δεν παρέχεται η ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε όλα τα παιδιά. Οι οικογένειες αυτών των παιδιών, που ζουν σε φτωχές γειτονιές, συνήθως πληρώνουν περισσότερα χρήματα για βασικές υπηρεσίες, αν και η ποιότητα τους είναι κατώτερη.   

Στις φτωχογειτονιές, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, οι συνθήκες υγιεινής και η στέγαση αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα.   

Τέλος, η έκθεση κάνει λόγο για έγκυρα και έγκαιρα στατιστικά στοιχεία, έρευνα και αξιολόγηση, με στόχο να προωθηθούν τα δικαιώματα των παιδιών. 
TAGS