Τέλος εποχής γιά το FARC, την επαναστατική οργάνωση - βιομηχανία απαγωγών του δυτικού ημισφαιρίου, που μετά την δολοφονία κορυφαίων στελεχών της δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα της συνθηκολόγησης με το κολομβιανό καθεστώς.  Πιo συγκεκριμένα, οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia ή FARC) με ανακοίνωση τους που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τους www.farc-ep.co δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν οριστικά την τακτική των μαζικών απαγωγών πολιτών.

Η απόφαση τους θεωρείται ως κομβικής σημασίας για το μέλλον της μαρξιστικής οργάνωσης που υπολογίζεται ότι έχει στις τάξεις της περίπου 9.000 μαχητές -αν και άλλες πηγές ισχυρίζονται πως διαθέτει περί τους 18.000 πιστούς στρατιώτες.

«Ανακοινώνουμε ότι από σήμερα απαγορεύουμε την πρακτική αυτή στο πλαίσιο της επαναστατικής δράσης μας», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία δεσμεύεται επίσης ότι θα απελευθερώσει τους δέκα στρατιωτικούς και αστυνομικούς που κρατά ακόμη ομήρους σε στρατόπεδα μέσα στην αφιλόξενη ζούγκλα.

Την απόφαση του FARC επικρότησε κι ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος επισήμανε ότι «είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι αρκετό βήμα προόδου».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση του FARC εντάσσεται σε μία προσπάθεια του κινήματος να διαπραγματευθεί ένα είδος ανακωχής με τις αρχές της χώρας και τον ίδιο τον πρόεδρο Σάντος.

Οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας, η αρχαιότερη οργάνωση ανταρτών στη Νότιο Αμερική που ιδρύθηκε το 1964 ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας. Οι αντάρτες μάχονται για τα δικαιώματα των φτωχών ενάντια στην αστική τάξη της χώρας και τις κυβερνήσεις που θεωρούν πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι δυνάμεις του κολομβιανού στρατού σκότωσαν τον ηγέτη της οργάνωσης, Αλφόνσο Κάνο, γεγονός που θεωρήθηκε ως νίκη στρατηγικής σημασίας για τον συντηρητικό πρόεδρο Σάντος.
«Θα επιμείνουμε μέχρι να μπορούν οι Κολομβιανοί να αποκτήσουν μια χώρα στην οποία θα επικρατεί ειρήνη. Η βία δεν είναι επιλογή. Διαλυθείτε», είχε τονίσει τότε ο κ. Σάντος.

Πηγή: tovima.gr 
 

TAGS