Αίτηση με πάνω από 2,4 εκατομμύρια υπογραφές έφτασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αίτημα να παρεμποδιστεί η διεθνής Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA).    Η ιταλίδα ευρωβουλευτής Ερμίνια Ματσόνι και πρόεδρος της επιτροπής αιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε πως δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να δέχεται η επιτροπή έγγραφο με τόσες πολλές υπογραφές.   

Όμως, διάφορες πλευρές που τάσσονται υπέρ της ACTA, όπως η Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Συγγραφέων και Συνεθετών, ασκούν πιέσεις στην επιτροπή αιτήσεων.   

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εκστρατείας κατά της ACTA, Άλεξ Ουίλκς, θεωρεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί «βήμα προς τα πίσω, όσον αφορά στις ελευθερίες, τις αξίες και τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».   

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ ανέστειλε την επικύρωση της συνθήκης και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί για τη νομιμότητά της.   

Μέχρι στιγμής, 22 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει την ACTA, αλλά έχουν «παγώσει» την επικύρωσή της.

Πέρα από τις χώρες της ΕΕ, άλλες που έχουν υπογράψει είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα. 
TAGS