Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα, κατόπιν συνομιλιών στις Βρυξέλλες με το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς ότι μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ τάσσονται υπέρ της χορήγησης στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Ο κ. Τάντιτς διευκρίνισε ότι η Σερβία εκπλήρωσε όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι δεν θα αποδεχθεί αιτήματα, τα οποία δεν είναι εναρμονισμένα με αυτά τα κριτήρια.

«Είμαστε κοντά σε καλές ειδήσεις. Η απόφαση θα ληφθεί, αν όχι σήμερα, τότε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» τόνισε ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Τάντιτς.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 1 και 2 Μαρτίου.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Σερβία αξίζει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας είναι επικεφαλής, έχει ήδη πάρει σαφή θέση για το ζήτημα αυτό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Σερβία να παραμείνει προσηλωμένη στο διάλογο και στο ευρωπαϊκό της μέλλον. «Η Σερβία πρέπει να συνεχίσει την πορεία αυτή. Η πορεία δεν είναι εύκολη, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχει στην οικοδόμηση κοινού μέλλοντος» είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ευκαιρία αυτή τόνισε τη σημασία της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ παρά την οικονομική κρίση. «Είναι άγκυρα σταθερότητας και κινητήρια δύναμη για την πρόοδο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισήμανε.

Ο κ. Τάντιτς είπε ότι η Σερβία αναμένει περαιτέρω προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θετική απόφαση όσον αφορά την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της χώρας του.

 «Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα με ορισμένες χώρες - μέλη» τόνισε ο κ. Τάντιτς, αναφερόμενος στα αιτήματα της Ρουμανίας, η οποία τήρησε αρνητική στάση στη χορήγηση στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, θέτοντας ως όρο τη θέση της βλαχικής μειονότητας στη Σερβία.