Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισαν πρόσφατα τα νομοθετικά σώματα για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο νόμος παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης

Κατά του νόμου είχαν προσφύγει γερουσιαστές που τον καταψήφισαν τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία ενέκριναν με σημαντική πλειοψηφία τον νόμο, ο οποίος δεν είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο Σαρκοζί και δεν είχε τεθεί σε ισχύ.


Να συνταχθεί νέο κείμενο ζητά ο Σακροζί

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, έδωσε εντολή να συνταχθεί νέο κείμενο.

Στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρείας, τονίζεται ότι ο κ. Σαρκοζί «μετρά την μεγάλη απογοήτευση και τη βαθιά θλίψη όλων αυτών που είχαν δεχτεί με ευγνωμοσύνη και ελπίδα την υιοθέτηση του νόμου αυτού που είχε ως στόχο να τους προστατεύσει από την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ικανοποίηση στην Τουρκία

Η απόρριψη του νόμου για τις γενοκτονίες από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε ικανοποίηση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει δώστε να αποφασίσει το κατά πόσον θα αποκατασταθούν οι πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με την Γαλλία.

Να θυμίσουμε ότι από τη στιγμή που υιοθετήθηκε ο νόμος στη Γαλλία, (από τις 23 Ιανουαρίου συγκεκριμένα), οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν «παγώσει».