Πώς αλλάζουν οι καιροί... Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υπερπολυτελών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που μεταφέρονται στην ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο. Η εφημερίδα Corriere Della Sera αναφέρει πως πολλά φορτηγά που από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μεταφέρουν νεαρές γυναίκες οι οποίες ζητούν εργασία ως οικιακοί βοηθοί και αποκλειστικές ηλικιωμένων, επιστρέφουν γεμάτα ακριβά αυτοκίνητα που οι ιταλοί δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, πλέον, να διατηρήσουν στην κατοχή τους.

Jaguar, Land Rover, Porsche, BMW, Mercedes και Ferrari είναι μόνο μερικές από τις πανάκριβες εταιρείες, ενώ στις αιτίες της τάσης αυτής  περιλαμβάνεται η αύξηση της τιμής της βενζίνης,  των τελών κυκλοφορίας, και οι νέοι έλεγχοι της οικονομικής αστυνομίας και του υπουργείου οικονομικών, παράλληλα με την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αποτέλεσμα;  Αυτοκίνητα που, θεωρητικά, αξίζουν σαράντα χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβιβασθούν άμεσα σε ξένους ιδιοκτήτες ή χονδρέμπορους, πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμη και κάτω των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ.

Ο νέος ιταλικός νόμος βάζει μπλόκο στην πληρωμή σε μετρητά για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με την Κοριέρε, σε πολλές περιπτώσεις, οι πληρωμές γίνονται τμηματικά, σε πολλές δόσεις, οι οποίες, πολλές φορές εντελώς... συμπτωματικά ανέρχονται σε 999 ευρώ, ενώ συχνά τα αυτοκίνητα πολυτελείας φθάνουν στον προορισμό τους με «αλλοιωμένο» δείκτη χιλιομέτρων.