Για συμφωνία της Βόρειας Κορέας σε ένα μορατόριουμ στις πυρηνικές της δοκιμές και στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς  όπως και στο να δεχθεί ελέγχους από ειδικούς επιθεωρητές στο πυρηνικό σύμπλεγμα του Γιονγκμπιόν, κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σχετική ανακοίνωση. Tην είδηση επιβεβαίωσε η ίδια η Πιονγκγιάνγκ.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή επανεκκίνηση των εξαμερών διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ, έπειτα από τις διμερείς συνομιλίες που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα στο Πεκίνο.

Η παρουσία των επιθεωρητών θα χρειαστεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι η ασιατική χώρα έχει διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου.

«Προκειμένου να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα του διαλόγου και για να αποδείξει την προσήλωσή της στην αποπυρηνικοποίηση, η Β. Κορέα συμφώνησε να εφαρμόσει μορατόριουμ στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στις πυρηνικές δοκιμές, και στις πυρηνικές δραστηριότητες στη Γιονγκμπιόν, περιλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Β. Κορέα συμφώνησε επίσης να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να επαληθεύσουν και επιβλέψουν το μορατόριουμ στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και να επιβεβαιώσουν την αποσύνδεση του αντιδραστήρα των 5 Μεγαβάτ και των συναφών εγκαταστάσεων», προστίθεται στο κείμενο.

Το αμερικανικό υπουργείο επεσήμανε πως σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επεξεργασθούν τις τελικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 240.000 μετρικών τόννων και πως περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας εάν παραστεί ανάγκη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η Ουάσιγκτον επανέλαβε πως δεν τρέφει εχθρικές διαθέσεις προς την Πιονγκγιάνγκ και πως είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο λαών.

Τη συμφωνία χαιρετίζουν η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.