Φονικό είναι το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αφού τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το πρωί της Τετάρτης 18 συνολικά καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκαν επίσης μεγάλες υλικές ζημιές σε Ιλινόι και Μιζούρι.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ η πλειονότητα των κατοίκων δεν άκουσε τις προειδοποιητικές σειρήνες οι οποίες σήμανα στις 04:30 τα ξημερώματα. 
Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον κηρύσσοντας την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην δική του πολιτεία. Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Ιλινόι και Μιζούρι. 

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Χάρισμπεργκ κατηγοριοποιήθηκε ως EF4 - το δεύτερο ισχυρότερο επίπεδο της εξαβάθμιας αναβαθμισμένης κλίμακας Φουτζίτα- και είχε ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων ως 320 χιλιομέτρων την ώρα, είπαν αξιωματούχοι.

Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε επίσης και τμήμα του νοσοκομείου του Χάρισμπεργκ, αποκαλύπτοντας άδεια κρεβάτια, αφού οι ασθενείς απομακρύνθηκαν όταν ήχησαν οι σειρήνες. Μια νοσοκόμα, η Τζέιν Χάρπερ, είπε ότι άκουγε ήχους σαν εκρήξεις όταν οι τοίχοι και τα παράθυρα κατέρρεαν. Πρόσθεσε ότι νόμιζε πως άκουγε φορτηγό τρένο.

Ένας άνθρωπος ακόμα έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία στο Κεντάκι.

Οι περιοχές που επλήγησαν έμοιαζαν «με εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, από την Τρίτη καταγράφηκαν 18 ανεμοστρόβιλοι στις πολιτείες Νεμπράσκα, Κάνσας, Μιζούρι, Ιλινόι και Κεντάκι. Το σύστημα συνέχισε να κινείται νοτιοανατολικά και ανατολικά, προς το Κεντάκι του Τενεσί, τη βόρεια Λουιζιάνα, το νότιο Οχάιο και την Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με ειδικούς του AccuWeather.com.