Οι ιρακινές αρχές κατέφυγαν σε «κατασταλτικά μέσα» ιδιαιτέρως βίαια για να εμποδίσουν τους Ιρακινούς να διαδηλώσουν στα τέλη Φεβρουαρίου για την επέτειο της «εξέγερσης» του 2011, σύμφωνα με καταγγελίες του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποίηθηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις που αποτέλεσαν εναφόρμιση για την «αραβική άνοιξη» και είχαν πραγματοποιηθεί στο Ιράκ, είχαν κατασταλεί βίαια από την Αστυνομία με αποτέλεσμα 16 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους. 

Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο (ημερομηνία της επετείου) ιρακινοί πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά, υπό τον φόβο βέβαια της αστυνομικής βίας.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στα σημεία διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη, χτύπησαν και συνέλαβαν ειρηνικούς διαδηλωτές στη Σουλεϊμανίγια, στο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) και έθεσαν υπό κράτηση, ξυλοκόπησαν, κατέσχεσαν τον εξοπλισμό των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και εμπόδισαν άλλους να καλύψουν τις διαδηλώσεις», λέει μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση κατασταλτικών μέσων για να απομακρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Ακόμη κι αν το επίπεδο της βίας είναι χαμηλότερο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, η συνέπεια είναι η ίδια: οι Ιρακινοί εμποδίστηκαν να μετέχουν στην ειρηνική διαμαρτυρία», καταγγέλλει η Σάρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει αναλυτικά τις περιπτώσεις αρκετών ανθρώπων που υπέστησαν βία στη Σουλεϊμανίγια, ακόμη και από άνδρες με πολιτικά, και εκφοβισμό στη Βαγδάτη για να διαλύσουν τους διαδηλωτές να μεταβούν στην πλατεία Ταχρίρ.