Αποφασίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την απόδοση στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.. Από τις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία αφού κρίνεται ομοφωνα ότι η Σερβία έχει εκπληρώση όλα τα κριτήρια.  Κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής αναμένεται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών- μελών να συζητήσουν για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας. Πρόκειται να εξεταστούν επίσης η κατάσταση στην ευρωζώνη και η διεύρυνση της συμφωνίας για το χώρο Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Οκτώβριο του 2011 εισηγήθηκε τη χορήγηση στη Σερβία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και μέσω των ανώτατων αξιωματούχων της, του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της αντιπροέδρου και ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον τις προηγούμενες δύο μέρες διεμήνυσε ότι εμμένει στην ίδια θέση. Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Γέλκο Κάτσιν σήμερα θα υποβάλει ψήφισμα, με το οποίο θα προτείνει την απόδοση καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, καθώς και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Τρίτη, ομόφωνα στήριξε τη σερβική υποψηφιότητα και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πρέπει και επίσημα να επικυρώσουν την απόφαση.