Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Κοσόβου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ομοεθνών τους στο δήμο Γκνίλανε και τη χρήση βίας από την αστυνομία του Κοσόβου.   Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στην πόλη Γκρατσάνιτσα, ενώ στους συγκντρωμένους μίλησαν η Ράντα Τράικοβιτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος Σέρβων στο Κόσοβο, βουλευτής στη Βουλή του Κοσόβου και η συνάδελφός της Βέσνα Μίκιτς, οι οποίες ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων. 

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε χθες, η μη κυβερνητική οργάνωση Ευρωπαϊκό Κίνημα Σέρβων στο Κόσοβο, διαβάστηκε επιστολή προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.  

Στην επιστολή τονίζεται ότι είναι ολοένα και συχνότερο φαινόμενο οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Κόσοβου και του σερβικού σερβικό πληθυσμού και σημειώνεται ότι στις συλλήψεις Σέρβων δεν συμμετέχουν, όπως προβλέπεται, αστυνομικοί σερβικής εθνικότητας.  

 Αναφέρεται ακόμη ότι η σύλληψη Σέρβων στο Γκνίλανε και η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία του Κοσόβου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και ότι αν συνεχιστούν τέτοιες ενέργειες στο Κόσοβο δεν θα μείνουν Σέρβοι. Η κ. Τράικοβιτς υποστήριξε ότι η ειδική μονάδα της αστυνομίας του Κοσόβου ROSU συγκροτήθηκε για το λόγο αυτό, για να ασκεί πιέσεις και να εκφοβίζει τους Σέρβους.  

Μέλη της ειδικής μονάδας της αστυνομίας του Κοσόβου ROSU συνέλαβαν στις 25 Φεβρουαρίου έξι Σέρβους, οι πέντε από τους οποίους είναι αστυνομικοί, μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Γκνίλανε που έχει μεταφερθεί στην πόλη Βράνιε της Σερβίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) που ανέλαβε την υπόθεση οι συλληφθέντες ασκούσαν πιέσεις σε πολίτες του δήμου Παρτές (Πασιάνε), ώστε να μην αναγνωρίσουν τους θεσμούς του Κοσόβου.   

Οι πέντε Σέρβοι προφυλακίστηκαν για 30 μέρες με την κατηγορία της «επίθεσης στη συνταγματική τάξη του Κοσόβου», επειδή εμπόδιζαν δημόσιους λειτουργούς να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και της παράνομης κατοχής όπλων και ο έκτος αφέθηκε ελεύθερος, μετά την ανάκριση.  

Τονίζοντας ότι οι πέντε αστυνομικοί που εργάζονται σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Βράνιε της Σερβίας και κατοικούν στο Γκνίλανε συνελήφθησαν στις 25 Φεβρουαρίου για διατάραξη της συνταγματικής τάξης, η κ. Τράικοβιτς αναρωτήθηκε αν αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής τάξης το γεγονός ότι οι Σέρβοι δεν λαμβάνουν κανένα επίσημο έγγραφο στη μητρική τους γλώσσα.