Μαρτυρίες πρώην εργαζομένων στην εταιρεία Costa Crociere είδαν τον φως της δημοσιότητας και προκαλούν αναταραχή ενώ συγχρόνως ρίχνουν φως στην υπόθεση του ναυαγισμένου Costa Concordia στις 13 Ιανουαρίου αλλά και τη νέα περιπέτεια με το πλοίο Costa Allegre που ανήκει στην ίδια εταιρεία.
Δύο πρώην εργαζόμενοι στην εταιρία Costa Crociere έδωσαν καταθέσεις που αποτελούν κόλαφο για την εταιρία περιγράφοντας ότι επικρατεί ατμόσφαιρα ακολασίας στα πλοία της. Τις μαρτυρίες δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

"Οι αξιωματικοί και το πλήρωμα ήταν πολύ συχνά μεθυσμένοι", δηλώνει η Μέρι Τζ. που εργάστηκε στο κρουαζιερόπλοιο επί δύο μήνες το 2010 πριν παραιτηθεί, σε κατάθεσή της που δημοσιεύει η εφημερίδα, αλλά η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.  

"Αναρωτιόμασταν συχνά στη διάρκεια των πάρτυ που οργανώνονταν ποιός θα έσωζε το πλοίο σε μια έκτακτη κατάσταση", είπε η πρώην εργαζόμενη προσθέτοντας ότι ήταν θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από μέλος του πληρώματος που "είχε κάνει χρήση ναρκωτικών".
 
Αλλη μαρτυρία προέρχεται από μια πρώην νοσοκόμα, τη Βαλεντίνα Μπ. που εργάστηκε επίσης το 2010 υπό τις εντολές του καπετάνιου Φραντσέσκο Σκετίνο σε άλλο πλοίο, το Costa Atlantica.  

"Η διαφθορά, τα ναρκωτικά και η πορνεία" βασίλευαν στο πλοίο.
"Είδα με τα ίδια μου τα μάτια αξιωματικούς να παίρνουν κοκαΐνη", είπε καταγγέλλοντας στην κατάθεσή της "τις συνθήκες του πληρώματος, τα μέλη του οποίου οι αξιωματικοί τους αντιμετώπιζαν σαν σκλάβους". Η εταιρία δηλώνει ότι τηρεί πολιτική μηδενικής ανοχής κατά των ναρκωτικών στο πλοίο και ότι διενεργεί τακτικούς ελέγχους.  

Μετά το ναυάγιο στο ιταλικό νησί Τζίλιο, με 32 νεκρούς, η εταιρία υπεραμύνθηκε της πολιτικής της δηλώνοντας ότι το προσωπικό της εκπαιδευόταν τακτικά σε θέματα ασφάλειας και εξήρε το θάρρος που επέδειξε το πλήρωμα κατά τη ναυτική τραγωδία.       
Ο καπετάνιος Φραντσέσκο Σκετίνο που τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό διώκεται για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, ναυάγιο και εγκατάλειψη του πλοίου και καθυστερημένη ενημέρωση των ιταλικών λιμενικών αρχών για τη σοβαρότητα του ατυχήματος.  
   
Κατηγορείται ότι προκάλεσε το ναυάγιο προσεγγίζοντας το πλοίο πολύ κοντά στην ακτή ώστε να το δουν οι κάτοικοι του νησιού, ότι καθυστέρησε να σημάνει συναγερμό και τέλος ότι εγκατέλειψε το πλοίο ενώ η απομάκρυνση των επιβατών του ήταν σε εξέλιξη.   
   
Ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόζιο και επτά ακόμη εργαζόμενοι της εταιρίας, εκ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη, διώκονται επίσης στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.


Σχετικό Θέμα:   Στις Σεϋχέλλες το Costa Allegre