current views are: 2

1 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση15:23

ΟΗΕ: Πειθαρχικές κυρώσεις για τη βεβήλωση του κορανίου στο Αφγανιστάν

Με πειθαρχικές κυρώσεις επιθυμεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν να τιμωρηθούν οι δράστες που βεβήλωσαν το κοράνι.

Δημοσίευση 15:23’
αρθρο-newpost

Με πειθαρχικές κυρώσεις επιθυμεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν να τιμωρηθούν οι δράστες που βεβήλωσαν το κοράνι.

Με πειθαρχικές κυρώσεις επιθυμεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν να τιμωρηθούν οι δράστες που βεβήλωσαν το κοράνι.  “Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας ως ΟΗΕ που η διεθνής στρατιωτική δύναμη (στο Αφγανιστάν) επέτρεψε από λάθος τη βεβήλωση του Κορανίου”, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γιαν Κούμπις κατά την αποστολή του στο Αφγανιστάν.   
   
“Μετά τη συγγνώμη, μετά τις έρευνες, πρέπει να ακολουθήσουν πειθαρχικές κυρώσεις. Αυτοί που διέπραξαν αυτό το σοβαρό λάθος πρέπει να λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε ο Κούμπις.   

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις είναι απαραίτητες ώστε η διεθνής δύναμη να δείξει ότι η συγγνώμη της ήταν ειλικρινής.   

“Απογοητευτήκαμε που η διεθνής δύναμη (του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν-Isaf) επέτρεψε τη βεβήλωση του Κορανίου. Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε αυτή την πράξη, δεν έχει σημασία αν επρόκειτο για λάθος”, υπογράμμισε ο Κούμπις.   

Παρά τη συγγνώμη που ζήτησαν αξιωματούχοι της Isaf, αλλά και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε όλο το Αφγανιστάν ξέσπασαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις μετά το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, στα βόρεια της Καμπούλ.   

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων που ακολούθησαν, καθώς και τουλάχιστον 6 Αμερικανοί στρατιώτες.   

“Οι διαδηλώσεις ήταν νόμιμες. Η πλειοψηφία τους και οι διαμαρτυρίες για τη βεβήλωση του Κορανίου ήταν ειρηνικές”, σημείωσε ο Κούμπις.   
   
Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία του ΟΗΕ στην Κουντούζ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Αφγανοί, ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ ανακλήθηκε στην Καμπούλ.   
   
Ο Κούμπις υπογράμμισε πάντως ότι η μεταφορά του προσωπικού είναι προσωρινή και ότι το γραφείο του ΟΗΕ στην Κουντούζ δεν θα κλείσει. “Δεν έχει επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε και να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε με τον λαό του Αφγανιστάν”, είπε χαρακτηριστικά. 


σχετικα αρθρα