current views are: 1

1 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση16:30

Στη Συρία μεταβαίνει ο Κόφι Ανάν

Στο Κάιρο και τη Δαμασκό θα βρεθεί από τις 7 Μαρτίου ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος ορίστηκε απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συνεννόηση και την ειρήνη στη Συρία του Ασαντ.

Δημοσίευση 16:30’
αρθρο-newpost

Στο Κάιρο και τη Δαμασκό θα βρεθεί από τις 7 Μαρτίου ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος ορίστηκε απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συνεννόηση και την ειρήνη στη Συρία του Ασαντ.

Στο Κάιρο και τη Δαμασκό θα βρεθεί από τις 7 Μαρτίου ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος ορίστηκε απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συνεννόηση και την ειρήνη στη Συρία του Ασαντ. Η αιματοχυσία όμως στην πόλη Χομς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση: τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν άλλοι 17 άνθρωποι σε μάχες μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του συριακού στρατού.

«Τουλάχιστον 17 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα του Μπάμπα Αμρ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τις τακτικές δυνάμεις του στρατού» τονίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Από την πλευρά τους, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι εξουδετερώθηκαν οι «θύλακες αντίστασης» και στα τελευταία προάστια της πόλης.

«Οι στρατιώτες έχουν ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων στον πληθυσμό, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος και έχει αρχίσει η διακομιδή των τραυματιών» τόνισε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας πως οι στρατιώτες αναζητούν επίσης να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους γάλλους δημοσιογράφους. Μεταξύ αυτών, η τραυματισμένη Εντίτ Μπουβιέ.

«Οι αντάρτες βρίσκονται ακόμη στα προάστια Χαμαντίγια και Χαλντίγια και οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν ώστε να εκδιωχθούν» αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις της Δαμασκού.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) συνταγματάρχης Ριάντ Ασάαντ ανακοίνωνε την «τακτική υποχώρηση» των εξεγερμένων δυνάμεων από το Μπάμπα Αμρ.

Νέα διπλωματική πρωτοβουλία

Ο νέος απεσταλμένους του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Αναν, θα μεταβεί στις 7 Μαρτίου στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο, και κατόπιν θα φύγει για τη Δαμασκό.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ο Αναν, που διορίσθηκε στη νέα του θέση την περασμένη εβδομάδα «θα αφιχθεί στο Κάιρο στις 7 Μαρτίου», και στην συνέχεια «θα περιοδεύσει στη Συρία και στα κράτη που ασκούν επιρροή» στο ζήτημα της χώρας αυτής, τόνισε ο Αλ Αράμπι, χωρίς να κατονομάζει τα κράτη αυτά.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου πρόσθεσε πως μία συνδιάσκεψη με την παρουσία της συριακής αντιπολίτευσης θα φιλοξενηθεί στην έδρα του στο Κάιρο «εντός δύο εβδομάδων».

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Μάρτιο του 2011.

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα