Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τους νυν προέδρους της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να επανεκλεγεί στην επερχόμενη προεδρική αναμέτρηση στη χώρα του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, ο Σαρκοζί τόνισε πως «εκ βάθους καρδίας, όχι. Σε καμία περίπτωση, με κανέναν τρόπο, ούτε τώρα, ούτε αργότερα. Τρέφω μεγίστη εκτίμηση για το αξίωμα, αλλά δεν πιστεύω πως έχω τις ικανότητες για να γίνω ένας εξαίρετος πρόεδρος της Επιτροπής, ή ένας εξαίρετος πρόεδρος της ΕΕ».

«Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έχει πολλές ικανότητες. Όπως τη φροντίδα του να μην πράττεις αντί των ηγετών των κρατών μελών, ή στη θέση τους. Το να φέρεις τους άλλους να εργάζονται μαζί, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι το κάνει με τρόπο έξοχο και είμαι βέβαιος ότι εγώ θα το έκανα λιγότερο καλά από εκείνον», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Όσο για τον Μπαρόζο, καταλαβαίνετε πολύ καλά πως ούτε μπορώ να συγκριθώ μαζί του. Όταν κάποιος έχει την τιμή και το προνόμιο να είναι αρχηγός κράτους, που ως τέτοιος έχει απολύτως παθιασμένες και δύσκολες ευθύνες, κάθε άλλο καθήκον δεν μου φαίνεται πως μπορεί να αντικαταστήσει το λειτούργημα αυτό», δήλωσε ο Σαρκοζί.

«Ο μόνος τρόπος για να εξακολουθήσετε να με ακούτε είναι να με επανεκλέξετε», απάντησε ο Σαρκοζί σε άλλον δημοσιογράφο, προσθέτοντας πως «έχω πολλές ακόμη εκκρεμότητες με την Ευρώπη για να ασχοληθώ την επόμενη πενταετία, χωρίς όμως να βρίσκομαι στη θέση του Μπαρόζο, ή του Βαν Ρομπάι».

Ο Σαρκοζί παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έγκριση από το γαλλικό κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά την αντίθετη βούληση του σοσιαλιστή αντιπάλου του για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να την επαναδιαπραγματευτεί, τονίζοντας παράλληλα πως θα τον ικανοποιούσε η αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη σχετική ψηφοφορία.