Με πεντάωρη καθυστέρηση, σε μερικά εκλογικά τμήματα μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, ολοκληρώθηκε πριν περίπου 45 λεπτά η σημερινή ψηφοφορία για 290 νέους βουλευτές- και οι 3.400 υποψηφιότητες ήταν εγκεκριμένες από την κυβέρνηση.

Στην Τεχεράνη τα κυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρονται ήδη σε «συμμετοχή που ξεπερνά το 60%» (έναντι 55,4% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προ τετραετίας), την ίδια ώρα που αναφέρονται στον «κόλαφο κατά των εχθρών του ιρανικού καθεστώτος». Οι εκλογείς φθάνουν τα 48 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύθηκε «αύριο Σάββατο το πρωΐ να δώσει τμηματικά αποτελέσματα», ενώ τα «τελικά ύστερα από περίπου τρείς ημέρες».

Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, η γνησιότητα της επανεκλογής του οποίου το 2009 έχει αμφισβητηθεί εντός και εκτός Ιράν, ασκώντας το εκλογικό δικαίωμα αναφέρθηκε σε «αντιπροσωπευτικό λαϊκό, ισχυρό νέο κοινοβούλιο».

Στην Τεχεράνη σε έναν μεγάλο αριθμό τμημάτων παρατηρήθηκαν «ουρές».

Ανεξαρτήτως ηλικίας, πλειοψηφία εκλογέων ζήτησε από τους νέους βουλευτές να αντιμετωπίσουν σωστά -και κατά προτεραιότητα- τη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση, που έχει συνδυαστικά και μεγάλο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία.

Πολλά μεταρρυθμιστικά κινήματα, ανάμεσα τους πανεπιστημιακά, ζήτησαν να γίνει αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία -ως «έμπρακτη διαμαρτυρία» για την επικύρωση της εκλογής Αχαντινετζάντ, για 2η θητεία, το '09.

Καταγράφηκαν, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, «πολλά εκλογικά προγράμματα, συνασπισμένων εντελώς περιστασιακώς ετερόκλιτων πολιτικών δυνάμεων».

Θα κυριαρχήσουν, τελικά, τα ψηφοδέλτια των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, προέβλεψαν οι ίδιοι.

Ο μετριοπαθής τέως πρόεδρος, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ψηφίζοντας δήλωσε: «ευελπιστώ το νέο κοινοβούλιο να συνάδει με τη λαϊκή βούληση, αλλά και με τα ψηφοδέλτια, που έριξαν σήμερα στην κάλπη οι Ιρανοί»...

Το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRW) και το Φόρεϊν Οφις κατήγγειλαν ήδη «παρανομίες» στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Ιράν.

Πηγή: tovima.gr