Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου είχε συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.  Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως «Είναι φυσιολογικό να συνομιλούμε με τους πολίτες μας για τα θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί σε όλη την περιοχή η αντίληψη περί θρησκευτικής ανοχής που υπάρχει στην Τουρκία». 

Κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι, ο κ. Νταβούτογλου ρωτήθηκε σχετικά με τις συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες και είπε «βασική μας αρχή είναι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες να κάνουν χρήση, ως πολίτες, όλων των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ΄ όλα ο κόσμος και ιδιαίτερα η περιοχή, είναι η αρμονία, η βούληση για συμβίωση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων» είπε ο Α. Νταβούτογλου και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ορισμένες ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

Μέχρι στιγμής το μοναδικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή που αφενός είναι καυτό για την 'Αγκυρα και αφετέρου σχετίζεται μεταξύ άλλων και με μη μουσουλμάνους, είναι η υπόθεση της Συρίας, ενώ προκαλούνται ερωτηματικά σχετικά με το ποια άλλα ζητήματα θέλει να συζητήσει η Άγκυρα με τον οικουμενικό πατριάρχη και την ηγεσία των υπόλοιπων μη μουσουλμάνων. 

Μετά την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Αρμενίων, των Ορθόδοξων και των Καθολικών Αράβων.


Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισκέφθηκε το Φανάρι.


Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 το Φανάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο Μπουλέντ Αρίντς.