Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, το βράδυ του ναυαγίου δεν φορούσε τα γυαλιά του. Γι' αυτόν τον λόγο, είχε ζητήσει από τον πρώτο αξιωματικό να ελέγχει το ραντάρ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος του αξιωματικού κατά τη διάρκεια της σημερινής προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας.  Το Costa Concordia προσέκρουσε σε έναν βράχο κοντά στο νησί Τζίλιο το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Επτά επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται.   

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο θέατρο της πόλης Γκροσέτο της Τοσκάνης, στην οποία υπάγεται το νησί Τζίλιο, και ολοκληρώθηκε  λίγο μετά τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του δικαστηρίου. 

Στις 21 Ιουλίου, αναμένεται να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων. 

«Ελπίζουμε ότι η εξέταση του μαύρου κουτιού (του Costa Concordia) θα προσφέρει νέα στοιχεία στην έρευνά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Φραντσέσκο Βερούζιο. 

 Στο πλαίσιο της έρευνας, διώκονται εννέα εργαζόμενοι της εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου.    

Ο καπετάνιος του πλοίου κατηγορείται για εγκατάλειψη πλοίου στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών.   

Ο πρώτος αξιωματικός του κρουαζιερόπλοιου, Σίρο Αμπρόζιο, έχει δηλώσει στους εισαγγελείς ότι ο Σκετίνο, 51 ετών, δεν φορούσε τα γυαλιά του όταν ζήτησε να περάσει το Costa Concordia σε μικρή απόσταση από το νησί Τζίλιο.   

«Εκείνο το βράδυ ο Σκετίνο είχε αφήσει τα γυαλιά του στην καμπίνα του και ζητούσε συνεχώς από τον Αμπρόζιο να κοιτάζει το ραντάρ για να ελέγχει τη ρότα του πλοίου», δήλωσε ο Σαλβατόρε Καταλάνο, ο δικηγόρος του Αμπρόζιο.   

Από την πλευρά του, ο Σκετίνο έχει ισχυριστεί ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν καταγεγραμένος στον χάρτη ναυσιπλοίας.   

Στο Costa Concordia επέβαιναν 4.229, εκ των οποίων οι 3.200 τουρίστες από 60 χώρες. Αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας έχουν κατατεθεί στην Ιταλία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ.