ΔΙΕΘΝΗ

Κοσμοσυρροή για το τελευταίο αντίο στον Λούτσιο Ντάλα

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2012, 16:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κοσμοσυρροή για το τελευταίο αντίο στον Λούτσιο Ντάλα
Facebook Twitter Whatsapp
Με ζεστό χειροκρότημα και δάκρυα στα μάτια ήλθε το τελευταίο αντίο στον Λούτσιο Ντάλα. Τεράστιο πλήθος, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι -φίλοι, συγγενείς, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, πολιτικοί- κατέκλυσαν την πλατεία Ματζόρε της Μπολόνια -την Piazza Grande του Λούτσιο Ντάλα- για να ευχηθούν στον αγαπημένο τραγουδοποιό «καλό ταξίδι». 
Με ζεστό χειροκρότημα και δάκρυα στα μάτια ήλθε το τελευταίο αντίο στον Λούτσιο Ντάλα. Τεράστιο πλήθος, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι -φίλοι, συγγενείς, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, πολιτικοί- κατέκλυσαν την πλατεία Ματζόρε της Μπολόνια -την Piazza Grande του Λούτσιο Ντάλα- για να ευχηθούν στον αγαπημένο τραγουδοποιό «καλό ταξίδι».  «Χρόνια πολλά Λούτσιο» είπε ο πατέρας Μπερνάρντο Μπόσκι, ο εξομολογητής του Λούτσιο Ντάλα, κατά την έναρξη της τελετής στη βασιλική του Σαν Πετρόνιο. «Σήμερα είναι 4 Μαρτίου, είναι τα γενέθλιά σου, και το ξέρουν όλοι γιατί το έχουν τραγουδήσει» συνέχισε συγκινημένος, αναφερόμενος στο αγαπημένο τραγούδι 4 Marzo 1943 που είχε παρουσιάσει ο Ντάλα στη σκηνή του Σαν Ρέμο το 1971, και είχε τον τίτλο της ημέρας που ήλθε στη ζωή 69 χρόνια πριν.

«Η Μπολόνια έχασε ένα αληθινό γιο, ένα μεγάλο φίλο» δήλωσε ο Μπόσκι για τον διάσημο τραγουδιστή, στιχουργό και συνθέτη που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια σειράς συναυλιών στην Ελβετία, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας που είχε προγραμματίσει.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απέτισαν από το πρωί του Σαββάτου φόρο τιμής στο Λούτσιο Ντάλα στο δημαρχιακό μέγαρο της Μπολόνια, όπου είχε εκτεθεί το φέρετρο με τη σορό του. 

Φίλοι και θαυμαστές σχημάτιζαν μία τεράστια ουρά στην πλατεία Ματζόρε, την Piazza Grande, όπως την είχε ξαναβαφτίσει ο Λούτσιο Ντάλα σε επίσης από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του που ερμήνευσε το 1972 στο Σαν Ρέμο -ένα κομμάτι ιστορικό για την Μπολόνια και τους κατοίκους της.

Πολλοί συνάδελφοι του τραγουδοποιού άφησαν ένα λουλούδι, ακριβώς τα μεσάνυχτα, όταν ο Λούτσιο Ντάλα θα συμπλήρωνε τα 69 του χρόνια. Ανάμεσά τους ο Ρενάτο Τζέρο και ο Τζοβανότι.

Η κηδεία άρχισε στις 15:30 (ώρα Ιταλίας) στη βασιλική του Σαν Πετρόνιο. Μια τελετή λιτή με μαρτυρίες φίλων του Λούτσιο Ντάλα και ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου. 

Ο Μάρκο Αλεμάνο, σκηνοθέτης, τραγουδιστής και φωτογράφος, που βρισκόταν εδώ και χρόνια κοντά στον Λούτσιο Ντάλα -ήταν μαζί του στο Μοντρέ την ημέρα του θανάτου του- ανέγνωσε στίχους από του τραγούδι Ι Rondini (Τα Χελιδόνια).

Φίλοι, συνεργάτες και πολιτικοί βρίσκονταν στην εκκλησία -ανάμεσά τους οι Ρενάτο Τζέρο, Τζίτζι Ντ' Αλέσιο, Πιερφερνινάντο Καζίνι, Σαμουέλε Μπερσάνι, Τζάνι Μοράντι, Τζοβανότι, Νεκ, Ορνέλα Βανόνι, Έρος Ραματζότι, Λούκα Καρμπόνι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέρος της κληρονομιάς του Λούτσιο Ντάλα πρόκειται να διατεθεί για τη δημιουργία ιδρύματος που θα στηρίζει τις τέχνες, και κυρίως τις προσπάθειες των νέων μουσικών.

«Ο θάνατος είναι μόνο το τέλος της πρώτης πράξης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κορυφαίος Ιταλός καλλιτέχνης στη Rai.

Πηγή: in.gr