Η Κίνα θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 11,2% φέτος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της χώρας την Κυριακή, καθώς η χώρα συνεχίζει να αυξάνει κατά διψήφιο ποσοστό τον αμυντικό της προϋπολογισμό κάθε χρόνο αδιαλείπτως τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο επίσημος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας φέτος θα ανέλθει σε 670,2 δισ. γουάν (110 δισ. δολάρια), ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 11,2% του περυσινού, όπως είπε ο Λι Σιάοσινγκ, πρόεδρος της βουλής της Κίνας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι έτσι ο δεύτερος υψηλότερος του κόσμου, μετά από εκείνο των ΗΠΑ. Ο «αγώνας εξοπλισμών» προκαλεί ανησυχίες στους γείτονές της, κυρίως την Ιαπωνία, το Βιετνάμ αλλά και τις Φιλιππίνες.

«Η Κίνα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της ειρηνική ανάπτυξης και η εξοπλιστική πολιτική που ακολουθεί είναι αμυντικής φύσης» καθησύχασε ο Σιάοσινγκ.

Το ποσό των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών είναι μεν εντυπωσιακό, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας υπολείπεται όχι μόνο των αμερικανικών δαπανών αλλά ακόμη και των βρετανικών.

Πηγή: in.gr
TAGS