current views are: 1

4 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση16:54

Υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση για Ισραήλ-Κύπρο

Συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν σήμερα το Ισραήλ και η Κύπρος.   

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν σήμερα το Ισραήλ και η Κύπρος.   

Συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν σήμερα το Ισραήλ και η Κύπρος.    Το καλώδιο αυτό θα συνδέει τις δύο χώρες και είναι το πρώτο βήμα της ένωσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης.   

Το καλώδο θα έχει τάση 2.000 MGW, μήκος 287 χλμ. και θα βρίσκεται σε βάθος 2.000 μέτρων, ενώ η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στην ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας και τον ελληνο- κυπριακό όμιλο ΔΕΗ Quantum Energy.  

Το σχέδιο αυτό με την ονομασία “Euro-Asia Interconnect”, θα επιτρέψει στις δυο χώρες να παράσχουν η μια στην άλλη ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση ανάγκης και την εξαγωγή στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι δύο χώρες από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου τους.  

Ο πρόεδρος της ΔΕH Quantum Energy Αθανάσιος Κτωρίδης, χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία από την οποία, όπως είπε, θα επωφεληθούν η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ.  

Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η Ελλάδα θα έχει έναν αποτελεσματικό και σημαντικό ρόλο στον ένεργειακό τομέα της Ευρώπης, η Κύπρος θα γίνει μια ενεργειακή πλατφόρμα και το Ισραήλ ένας σημαντικός προμηθευτής της Ευρώπης.  

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ύστερα από μια μελέτη σκοπιμόττας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.


σχετικα αρθρα