current views are: 1

5 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση10:38

Ιράν: Μεγάλη νίκη των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν κάνουν λόγο για μεγάλη νίκη των συντηρητικών.

Δημοσίευση 10:38’
αρθρο-newpost

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν κάνουν λόγο για μεγάλη νίκη των συντηρητικών.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν κάνουν λόγο για μεγάλη νίκη των συντηρητικών. Το ιρανικό κοινοβούλιο που εξελέγη την Παρασκευή θα παραμείνει, όπως και το προηγούμενο, υπό τον έλεγχο των συντηρητικών που δηλώνουν πιστοί στον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς οι μεταρρυθμιστές δεν διαθέτουν σ’ αυτό περισσότερες από 19 έδρες, σύμφωνα με αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο.  

Από τις 290 έδρες του κοινοβουλίου, 224 κατακυρώθηκαν σήμερα το πρωί ενώ 63 έδρες θα καλυφθούν σ’ ένα δεύτερο γύρο, πιθανόν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Μαζλίς, το ιρανικό κοινοβούλιο. Τρεις έδρες δεν έχουν κατακυρωθεί ακόμη.   

Με μόνο 19 έδρες, από τις 60 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο, η μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό μποϊκοτάρει τις εκλογές, ουσιαστικά εξαφανίζεται από την κοινοβουλευτική σκηνή.  

Όμως η μεγάλη ανανέωση του Μαζλίς (περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά), η εκλογή πολυάριθμων “ανεξάρτητων” υποψηφίων και η πολυπλοκότητα των πολιτικών συμμαχιών καθιστούν δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το βάρος των διαφόρων παρατάξεων και την ισορροπία ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στο μελλοντικό κοινοβούλιο.   

Κανένας από τους δύο κύριους συντηρητικούς σχηματισμούς που συμμετείχαν στις εκλογές, το “Ενωμένο Μέτωπο των Συντηρητικών” που συνασπίζει τους αντιπάλους του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, και το “Μέτωπο της Επιμονής”, που συνασπίζει τους υποστηρικτές του, δεν κατάφερε να επιβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από πολλές διαφορετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται από τα μέσα ενημερωσης.  

Από τους 222 εκλεγμένους του πρώτου γύρου που ταυτοποιήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, το “Ενωμένο Μέτωπο”, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του απερχόμενου κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, δεν πήρε παρά 43 έδρες και το “Μέτωπο της Επιμονής” δέκα.   

Πενήντα τέσσερις υποψήφιοι που περιλαμβάνονταν ταυτόχρονα στα ψηφοδέλτια και των δύο συνασπισμών –μια ιδιαιτερότητα της ιρανικής πολιτικής ζωής– εξελέγησαν χωρίς να είναι δυνατό να ξέρει κανείς ποιο κόμμα θα επιλέξουν να στηρίξουν.   
   
Η ίδια αβεβαιότητα επικρατεί για 89 “ανεξάρτητους” βουλευτές. Εξάλλου η μικρή συντηρητική συμμαχία κατά του Αχμαντινεζάντ “Φωνή του έθνους” κέρδισε δύο έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν επίσης οι τρεις κύριες αναγνωρισμένες θρησκευτικές μειονότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας (χριστιανοί, εβραίοι και ζωροαστριστές). 


σχετικα αρθρα