Την απελευθέρωση του ερευνητή-δημοσιογράφου Νεντίμ Σενέρ ζήτησε από την Τουρκία το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με σχετική ανακοίνωση. Ο δημοσιογράφος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο και δικάζεται για συνομωσία, κινδυνεύοντας με φυλάκιση 15 ετών. Κατηγορείται μαζί με 13 άλλους ότι βοήθησε το λεγόμενο δίκτυο Εργκένεκον, ύποπτο ότι επιχείρησε να δημιουργήσει πεδίο ευνοϊκό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Σενέρ και τους συγκατηγορουμένους του στη δίκη και να εγγυηθούν πως η δίκη τους είναι δίκαιη», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του IPI Άλισον Μπέθελ Μακένζι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, ο δημοσιογράφος δεν ενημερώθηκε για το αντικείμενο των κατηγοριών σε βάρος του παρά μόνον αφού παρέμεινε υπό κράτηση για επτά μήνες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το IPI, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι είναι σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία, με τη Δύση να κατηγορεί συχνά την Άγκυρα για φίμωση των ΜΜΕ.