Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η σημερινή δήλωση του Τούρκου διαπραγματευτή και υπουργού για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς όταν υποστήριξε ότι ότι μια από τις επιλογές της Άγκυρας για την Κύπρο είναι και η ένωση του κατεχόμενου τμήματος με την Τουρκία. Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και η ελληνοκυπριακή πλευρά, με την Κομισιόν να τονίζει ότι μόνη λύση είναι η επανένωση της Κύπρου. Με γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απάντησε στιη δήλωση Μπαγίς, λέγοντας ότι «είναι κυνική, αλαζονική και προκλητική», ενώ σημείωσε ότι «είναι παράλληλα, υβριστική για την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ότι η Τουρκία με την αρνητική της στάση στο Κυπριακό, προωθεί το στόχο της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Στεφάνου και υπενθύμισε ότι πρόσφατα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, προέβη σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις.

Η Διεθνής Κοινότητα, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, καλείται να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

«Για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στα πλαίσια ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», κατέληξε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Κομισιόν: Εξετάζεται μόνο η επανένωση

Η πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό είναι ότι εξετάζεται μόνο μία λύση, αυτή της επανένωσης της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Στέφαν Φούλε.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τη διεύρυνση στην Κομισιόν τόνισε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν για την επίτευξη αυτής της λύσης και προς τον σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή επιτροπή καλεί όλα τα μέρη να διαθέσουν όλη τους την ενέργεια για συνολική λύση του Κυπριακού.

Αντιδράσεις στα Κατεχόμενα

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (TPK), Οζκάν Γιοργαντζίογλου, χαρακτήρισε ατυχή και απαράδεκτη τη δήλωση Μπαγίς και ειδικά, όπως είπε, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, τις οποίες υποστηρίζει και η Τουρκία.

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζή είπε ότι ο κ. Μπαγίς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά με τον τρόπο αυτόν, διαμηνύοντας ότι επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της στάσης που τηρεί ο Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πραγματοποίησε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΤΡΚ). Μέλη του ΤΡΚ συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην κατεχόμενη Λευκωσία και από εκεί πορεύτηκαν προς το «προεδρικό μέγαρο».