ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βίλντερς ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την ευρωζώνη

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2012, 19:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Βίλντερς ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Χέερτ Βίλντερς, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να εγκαταλείψει η χώρα του το ευρώ και να επιστρέψει στο φιορίνι και ζήτησε να οργανωθεί δημοψήφισμα για το σκοπό αυτό.
Ο Χέερτ Βίλντερς, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να εγκαταλείψει η χώρα του το ευρώ και να επιστρέψει στο φιορίνι και ζήτησε να οργανωθεί δημοψήφισμα για το σκοπό αυτό. «Εμείς λέμε ναι στο φιορίνι, να επιστρέψει αυτό το νόμισμα», είπε ο Βίλντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη. «Αν ο Χέρμαν βαν Ρομπάι (ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θεωρεί σέξυ το ευρώ, εμείς βρίσκουμε σέξυ το φιορίνι. Παλαιότερα ήμασταν πολύ περήφανοι για το φιορίνι, το ωραιότερο νόμισμα της Ευρώπης», συνέχισε ο Βίλντερς, καλώντας την ολλανδική κυβέρνηση να οργανώσει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Βασιζόμενος σε μια έρευνα που έγινε για λογαριασμό του κόμματός του (Κόμμα για την Ελευθερία, PVV), από το βρετανικό, ευρωσκεπτικιστικό ινστιτούτο Lombard Street Research, ο Βίλντερς είπε ότι «το ευρώ δεν είναι νόμισμα, το ευρώ στοιχίζει λεφτά». Υποστήριξε ότι τα μειονεκτήματά του, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών ήταν πιο σοβαρά από τα πλεονεκτήματα, δηλαδή τη μείωση του κόστους λόγω της ισοτιμίας και την ανάπτυξη του τομέα εισαγωγών-εξαγωγών.