Η αποστολή που αναλαμβάνει από αύριο ο Κόφι Αναν προσφέρει μια πιθανότητα διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να εξαντλεί τις δυνατότητές της να πετύχει τον τερματισμό των βιαιοτήτων, εκτιμούν διπλωμάτες και ειδικοί.    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στο Κάιρο με τον ηγέτη του Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι πριν μεταβεί στην Δαμασκό το Σάββατο για ένα «πολύ δύσκολο έργο, μια πολύ δύσκολη πρόκληση», σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια.   
   
Ο Αναν έχει καθορίσει το ποιός είναι ο στόχος του από την πρώτη του συνέντευξη Τύπου: να σταματήσουν οι συγκρούσεις, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο τουλάχιστον 7.500 ανθρώπων, να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να βρεθεί «με τους Σύρους μια ειρηνική λύση που θα σέβεται τις προσδοκίες τους και θα συμβάλλει στην σταθερότητα της χώρας».   
   
Ο Αναν έχει πολλά στοιχεία υπέρ του: πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, εξαιρετικός μεσολαβητής έχει επικρίνει τον πόλεμο στον Κόλπο και τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη. Ολα αυτά τον κάνουν έναν ειλικρινή συνομιλιτή ακόμα και για τους συμμάχους της Δαμασκού.   
   
Για τον Ρίτσαρντ Γκόουαν από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, "ο Αναν είναι ο καλύτερος για να μιλήσει για την προστάσία των αμάχων στη Συρία, γιατί είχε εκφράσει έντονες αμφιβολίες για τη Λιβύη", ανέφερε.