Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε, με επιστολή της προς τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά, την πρόταση της Τεχεράνης για συνάντηση με αντικείμενο το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Αστον εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία στις συνομιλίες με το Ιράν.

Το Ιράν είχε προτείνει το Φεβρουάριο σε επιστολή του Σαΐντ Τζαλίλι να επαναληφθούν οι συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο, ισχυριζόμενος ότι η Τεχεράνη θα φέρει «νέες πρωτοβουλίες» στο τραπέζι.

«Σήμερα απάντησα στην επιστολή της 14ης Φεβρουαρίου του κ. Τζαλίλι», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Αστον και τονίζει ότι «αποδέχθηκε να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα».

Ο χρόνος και ο τόπος που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες πρέπει να συμφωνηθεί, πρόσθεσε η Αστον.


Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν απηύθυναν οι ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού Άμυνας Λίον Πανέτα. Ο Πανέτα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η στρατιωτική δράση είναι η τελευταία εναλλακτική όταν όλα τα άλλα αποτύχουν» σημειώνεται στο κείμενο που πρόκειται να εκφωνήσει ο Αμερικανός αξιωματούχους στο φιλοισραηλινή ομάδα AIPAC.


Πηγή: Reuters/naftemporiki.gr