Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ προειδοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή του ότι στη Συρία θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος αν δοθούν όπλα στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, στους 8.500 έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες από την αρχή της εξέγερσης. Ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης και του στρατιωτικού κλάδου της, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας δύναμης που αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες, «θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση στη στρατιωτική σύγκρουση και θα έκανε να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμρ.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριο όργανο της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να οργανώσει αποστολές όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, χάρη σ' ένα στρατιωτικό γραφείο που δημιούργησε τελευταία.

«Ξέρουμε πως χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμια να εξοπλίσουν τους επαναστάτες. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, μέσω του στρατιωτικού γραφείου, θέλησε να οργανώσει αυτή τη ροή για να αποφύγει τις άμεσες παραδόσεις όπλων προερχόμενων από συγκεκριμένες χώρες», εξήγησε ο Μπουρχάν Γαλιούν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 8.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 6.195 άμαχοι και 2.263 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, εκ των οποίων 428 λιποτάκτες που ενώθηκαν με τους αντάρτες, δηλαδή το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 8.458, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο ΟΗΕ δεν δίνει πλέον ακριβή επίσημο απολογισμό για την καταστολή στη Συρία από τα τέλη Ιανουαρίου επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες επί του πεδίου. Περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες της Συρίας και οι βιαιότητες έχουν προκαλέσει τη μετακίνηση 100.000 ως 200.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας.


TAGS